Na pomolu nova naftna kriza?

Ako Amerikanci zaustave izvoz iranske nafte, Iran će blokirati Perzijski zaljev!

Pogoršanje odnosa dviju zemalja prati i sve užarenija retorika i prijetnje na obje strane
Tanker Atlantas s iranskom naftom
 Profimedia, Alamy

Napetosti između Washingtona i Teherana se nastavljaju. Nakon što su Amerikanci pojačali diplomatske napore kako bi zaustavili izvoz iranske nafte, Iranci su danas zaprijetili da će uzvratiti protumjerama.

"Ako Amerika želi poduzimati korake u tom pravcu, definitivno će se suočiti s reakcijom i jednakom protumjerama Irana", poručili su iz iranskog Ministarstva vanjskih poslova, a prenosi iranska novinska agencija IRNA i svjetski mediji.

Kao izgledne protumjere Teherana svjetski mediji navode mogućnost da Iran blokira izvoz nafte iz Perzijskog zaljeva. Iran, naime, preko Hormuškog tjesnaca drži ključeve Perzijskog zaljeva, a blokada Zaljeva praktički bi onemogućila izvoz "crnoga zlata" iz te naftom bogate regije, što bi moglo dovesti do novog naftnog šoka i svjetsko gospodarstvo baciti na koljena. Ideja blokade Perzijskog zaljeva, u slučaju da SAD uspije blokirati izvoz nafte iz Irana, pripisuje se iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju, a ovih ju je dana, ističu svjetski mediji, podržao i iranski vjerski i politički vođa, ajatolah Ali Hamnei.

Odnosi SAD-a i Irana rapidno tonu nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom. Pogoršanje odnosa dviju zemalja prati i sve užarenija retorika i prijetnje jedne strane drugoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:05