Tvrtka Ricardo

Agrokorovom strateškom partneru prognozirali su propast, ali njima rastu prihodi

Uspjeli su stabilizirati poslovanje, održati lidersku poziciju i proći 2017. godinu bez otkaza
Milan Vrdoljak
 Vlado Kos / CROPIX

Kada je prije godinu dana situacija u Agrokoru naglo eskalirala, mnoge tvrtke koje su svoja poslovanja na neki način vezale uz koncern našle su se na udaru, suočene s nesigurnošću daljnjeg rada. Među njima je bila i tvrtka Ricardo, Agrokorov strateški partner i jedna od najvećih prijevozničkih tvrtki u Hrvatskoj.

Međutim, ta se kompanija uspjela othrvati brojnim izazovima, održati svoju poziciju i stabilizirati poslovanje, što pokazuju i financijski rezultati. Prošlu su godinu završili s rastom prihoda od otprilike pet posto u odnosu na 2016., a planirani rast nastavio se i u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani.

Kamioni iz Darde

Također su uspjeli 2017. godinu proći bez smanjivanja broja zaposlenika i rezanja plaća. Štoviše, kako je naveo predsjednik Uprave Ricarda Milan Vrdoljak, zabilježili su blag porast broja zaposlenih u transportu, a za neke skupine poslova povećali su neto primanja. Osim što su zadržali postojeće domaće klijente, pojačali su i prisutnost na međunarodnom tržištu.

Kamioni te tvrtke iz Darde, nedaleko od Osijeka, prevoze robu koju Agrokorovi dobavljači dostavljaju na središnje Agrokorovo skladište u Zagrebu, a zaduženi su i za kompletan prijevoz njihove robe prema istoku Hrvatske te oko 80 posto prema Istri i Rijeci. U poslovima s Agrokorom, kako je prošlo proljeće Vrdoljak potvrdio Jutarnjem listu, tvrtka godišnje ostvari više od 100 milijuna kuna, što predstavlja polovinu njihovih prihoda.

Prema sadašnjim podacima Trgovačkog suda, otprilike isto toliko Agrokor duguje Ricardu. Uzevši sve u obzir, prošla je godina za tog prijevoznika bila iznimno stresna i mnogi su sumnjali u njihov opstanak. Danas, godinu dana poslije, Ricardo ipak posluje stabilno.

Privrženost

Kako do mene tako i do zaposlenika i poslovnih partnera dolazile su razne dezinformacije kako Ricardo ide u predstečaj u lipnju, pa u listopadu, pa u prosincu, ali, hvala Bogu, mi i dalje poslujemo bez predstečaja. Tvrtku smo stabilizirali zahvaljujući prvenstveno podršci većine poslovnih partnera koji su nam neizmjerno vjerovali i na tome im hvala. Što se tiče zaposlenika, nisam niti sumnjao u njih, samo su mi potvrdili svoju privrženost Ricardu. Najvažniji koraci bili su uvjeriti banke da imaju razlog vjerovati da ćemo ispuniti sve naše dogovore - poručio je Milan Vrdoljak.

U sljedećih pet godina, osim što žele zadržati lidersku poziciju cestovnog prijevoznika u Hrvatskoj, zainteresirani su i za nove potencijalne akvizicije te okrupnjavanje kako na domaćem tako i na tržištu Europske unije. Na njihove će planove, svjesni su, svakako utjecati i ishod nagodbe s Agrokorom, ali Uprava Ricarda vjeruje u trenutačni proces te podržava rad izvanredne Uprave Agrokora.

- Teško je reći što očekujemo, osim onoga što se javno komunicira u posljednje vrijeme. Kao tvrtka smo podržavali bivšeg, a podržavamo i sadašnjeg izvanrednog povjerenika jer smo sigurni da rade u najboljoj vjeri i u interesu postizanja pravične nagodbe za sve. Sigurno će imati utjecaj na naše poslovanje, a kakav i u kojim omjerima, znat ćemo kad se nagodba postigne. Mi ćemo sa svoje strane, kao odgovorna Uprava, učiniti sve da iz svega ovoga tvrtka izađe još jača, a ja osobno uzdignute glave i čista obraza - zaključio je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:01