Objavljene brojke o poslovanju

Agrokor i dalje prezadužen: Operativna dobit porasla za 33, a prihodi pali za 18 posto

Tako veliko dužničko opterećenje Agrokora znači da će biti jako teško postići neku podnošljivu kamatu
 Boris Kovačev / Hanza Media

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, na konferenciji o restrukturiranju, koju je u utorak u Westinu organizirala tvrtka Turnaround Management Association (TMA), ustvrdio je kako je prihod Agrokor Grupe u 2018. iznosio 5,4 milijarde kuna, dok je ukupna EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) bila na razini između 320 i 340 milijuna eura.

Izvanredni povjerenik Agrokora tom je prilikom nastupio kao glavni govornik na panelu pod nazivom “Kako upravljati velikim procesima restrukturiranja (slučaj Agrokor)” te se ogradio navodeći kako se još uvijek radi o neslužbenim podacima te da će službeni rezultati o poslovanju Agrokor Grupe u 2018. biti objavljeni u travnju.

Sukladno podacima koje je iznio Peruško u utorak, prihodi Agrokor Grupe pali su sa 6,6 milijardi kuna u 2016. na 5,4 milijarde eura u 2018., odnosno oko 18 posto, ali se EBITDA povećala s 256 milijuna eura na 320 do 340 milijuna eura, odnosno 33 posto. Ako se pogleda omjer EBITDA od 320 do 340 milijuna eura u 2018. i ukupnog duga Agrokor Grupe koji, uključujući slovenski Mercator, iznosi oko 2,1 milijardu eura, tada se dolazi do omjera od 1 naprema 6,3.

Prihvatljiva cijena

A ako se zna da je nerizičan odnos EBITDA i duga jedan naprema tri ili najviše jedan naprema četiri, tada je jasno kako je Agrokor i dalje financijski prezadužena tvrtka. Situacija je gotovo jednaka i kada se gleda Agrokor Grupa bez Mercatora jer se iz dobiti slovenske kompanije ne mogu plaćati dugovi Agrokor Grupe dok omjer EBITDA i duga samog Mercatora ne padne na manje od jedan naprema četiri, što se neće dogoditi još godinu, dvije. Kada se, dakle, iz računice isključi Mercator, koji će ostvariti oko 100 milijuna eura EBITDA u 2018., tada treba usporediti EBITDA Agrokora (bez Mercatora) u iznosu od 220 do 240 milijuna eura, s oko 1,45 milijardi eura duga Agrokora (bez Mercatora). I taj omjer EBITDA i duga iznosi oko 6,3, što je još uvijek jako loše za Agrokor. U dug Agrokor Grupe, bez Mercatora, valja podsjetiti, ulazi 1,06 milijardi eura roll-up kredita (trenutačna kamata je 10,5 posto, efektivna 12,5, a u travnju će efektivna kamata biti na razini od gotovo 14 posto), ali i još više od 400 milijuna eura koji se odnose na preostali osigurani dug koji treba platiti te obveze prema dobavljačima i Sberbanku koje se u idućim godinama trebaju isplatiti u gotovini.

Tako veliko dužničko opterećenje Agrokora znači da će biti jako teško postići neku podnošljivu kamatu na refinanciranje roll-up kredita, što, pak, znači da će efektivna kamata teško biti manja od osam ili devet posto. Nadalje, to znači i da je u ovom trenutku jako teško vlasnicima Agrokora prodati svoj vlasnički udjel po nekoj prihvatljivoj cijeni jer teško da bi pristali prodati po cijeni od jedne četvrtine nominale koliko se navodno trenutačno nudi na tržištu za vlasničke udjele.

Transakcija

Stoga valja očekivati da će se na razini Agrokor Grupe krenuti u jače poslovno restrukturiranje kako bi se u 2019. omjer duga i EBITDA smanjio na ispod jedan naprema šest, a u 2020. na ispod jedan naprema pet. Štoviše, lako je moguće da će iduća jača kupoprodajna vlasnička transakcija na razini Agrokor Grupe možda uključivati i potrebu određene vrste dokapitalizacije da bi se i tako smanjio omjer EBITDA i duga. A to bi značilo da će se sadašnji vlasnici onda vjerojatno morati pomiriti s manjom cijenom svog vlasničkog paketa nego što su možda očekivali prilikom sklapanja nagodbe vjerovnika u lipnju prošle godine. Sada se vidi koliko su dobavljači dobro prošli u procesu restrukturiranja i nagodbi vjerovnika jer su oni svoj dio, u prosjeku s oko 60 posto, već naplatili u gotovini, a zbog toga i jest dug veći za oko 200 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:59