Rezultati u prvom polugodištu

Adrisovi prihodi dosegli 2,87 milijardi kuna, neto dobit iznosila 181 milijun kuna

Prihodi od prodaje roba i usluga iznosili su 2,46 milijardi kuna, ili 11 posto više nego u prvoj polovici prošle godine
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe
 Davor Pongračić / CROPIX

Prvu polovicu ove godine Adris grupa je zaključila sa značajnim rastom prihoda u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je neto dobit u istom razdoblju bila nešto manja, pokazuju podaci koje je Adris danas objavio.

Prema tim podacima, ukupni prihodi Adrisa u prvih su šest ovogodišnjim mjeseci dosegli 2,87 milijardi kuna, što je četiri posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Prihodi od prodaje roba i usluga iznosili su 2,46 milijardi kuna, ili 11 posto više nego u prvoj polovici prošle godine.

Konsolidirana neto dobit u prvom je ovogodišnjem polugodištu iznosila 181 milijun kuna, ili jedan posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Nešto nižu dobit u Rovinju objašnjavaju ponajprije snažnim investicijskim i akvizicijskim aktivnostima u protekloj godini.

"Rezultati naših tvrtki i Adris grupe u cjelini najbolja su potvrda ustrajnog provođenja strategije dugoročnog rasta i razvoja temeljene na ulaganjima, integriranju novih znanja i novih tehnologija u svoje poslovanje. Umjesto rentanja svoje prošlosti, uvjereni smo da ima smisla ulagati, stvarati nove poslove i slijediti načela poslovne izvrsnosti", ocijenio je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe.

Gledano po segmentima poslovanja Adrisa, Croatia osiguranje prvo je ovogodišnje polugodište zaključila s neto dobiti od 208 milijuna kuna, te je zadržala vodeću poziciju na hrvatskom tržištu osiguranja s udjelom od 29,4 posto. Croatia osiguranje je u prvih šest mjeseci ostvarila bruto zaračunatu premiju veću od 1,67 milijardi kuna, što je dva posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, i to, kako objašnjava Adris u priopćenju, ponajviše zbog ciljane optimizacije i smanjenja dijela portfelja. Nešto manja bruto premija ostvarena je i na razini Grupe Croatia osiguranja: u prvom je ovogodišnjem polugodišta iznosila nešto više od 1,98 milijardi kuna, što je jedan posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. U Adrisu ističu kako su u prvom dijelu godine pokrenuti projekti unapređenja poslovanja te da se očekuju pozitivni pomaci u drugom dijelu godine, a veći učinak u godinama koje slijede.

Turistički segment Adrisova poslovanja i u prvom je polugodištu ove godine nastavio jačati. Tako je Maistra ostvarila jedan posto veću prodaju smještajnih kapaciteta uz povećanje prosječne cijene od 13 posto, dok su poslovni prihodi iz redovnog poslovanja porasli 15 posto, hvale se u Adrisu, ističući kako je buking dva posto bolji nego u istom lanjskom razdoblju. Podsjećaju i da je početkom travnja otvoren Grand Park Hotel Rovinj, čime je dovršeno uređenje područja Monte Mulini u jednu od najluksuznijih turističkih zona na Jadranu.

"U uređenje zone, kojom je Rovinj preoblikovan u luksuznu turističku destinaciju, Adris je uložio 1,5 milijardi kuna", ističu u Adrisu, te dodaju kako ukupna planirana ulaganja u turističkom dijelu Grupe u ovoj godini iznose oko 300 milijuna kuna.

I HUP Zagreb je u prvom ovogodišnjem polugodištu ostvarila rast poslovnih prihoda, i to za jedan posto. Broj prodanih jedinica, ističu u Adrisu, niži je za četiri posto, no rast cijena iznosio je šest posto. Prognoze za nastavak godine, poručuju u Adrisu, pokazuju daljnji rast prihoda i operativnog rezultata poslovanja. Dodaju i kako je u završnoj fazi proces poslovne integracije tvrtke HUP Zagrebu turistički dio Grupe.

Treći segment Adrisova poslovanja, Cromaris, prvo je ovogodišnje polugodište ostvario neto dobit iz redovnog poslovanja od 12,2 milijuna kuna, što je 44 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine. Ukupna prodaja Cromarisovih proizvoda u prvih je šest mjeseci ove godine dosegla 4.334 tone, što je 16 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pri čemu je na izvoznim tržištima ostvaren rast od 18 posto. Prosječan rast cijena Cromarisa iznosio je dva posto. U Rovinju očekuju da će Cromaris i u drugom dijelu godine zadržati trend dvoznamenkastog rasta količinske prodaje i prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:02