Većinom u turizam

Adris kreće u novi investicijski ciklus: Do 2023. godine uložit će tri milijarde kuna

Cilj je, ističu u Adrisu, da 95 posto hotelskih kapaciteta Grupe bude na najvišoj razini ponude
Grand Park Hotel u Rovinju
 Adris Grupa

Adris kreće u novi investicijski ciklus i do 2023. godine namjerava investirati tri milijarde kuna, najvećim dijelom u turističkom portfelju, objavili su jučer iz Adrisa, nakon što su održali niz glavnih skupština društava koja čine Adris grupu.

Glavnina investicija, 2,2 milijarde kuna, najavljuju u Rovinju, dogodit će se u turističkom sektoru. Cilj je, ističu u Adrisu, da 95 posto hotelskih kapaciteta Grupe bude na najvišoj razini ponude. Osim ulaganja u Rovinju, Vrsaru, Zagrebu i Dubrovniku, u planu su i ulaganja u Splitu, za kojeg u Adrisu poručuju da je "rastuće i prepoznatljivo hrvatsko turističko odredište". Pored kapitalnih ulaganja, ključna poluga rasta su i ulaganja u prepoznatljivost i doživljaje u turističkim odredištima, što utječe i na politiku upravljanja cijenama, ističe se u priopćenju Adrisa. Osim investicija u turistički portfelj, Adris do 2023. godine namjerava uložiti i u zdravu hranu, i to 262 milijuna kuna, kao i u osiguranje, 435 milijuna kuna, stoji u priopćenju Adrisa.

Prema ocjeni Ante Vlahovića, predsjednika Uprave Adris grupe, Adris je u posljednjih deset godina uložio ukupno 8,2 milijardi kuna u stjecanje vlasničkih udjela u zdravoj hrani, turizmu i osiguranju. Ta tri biznisa danas čine stupove poslovanja Adrisa, koji se, podsjetimo, prodajom TDR-a povukao iz duhanskog biznisa.

Vlahović se osvrnuo i na okruženje u kojem Adris posluje. Iako su nepovoljne socio-ekonomske prilike, antipoduzetnički mentalitet i masovno iseljavanje obilježili prošlu godinu, Adris je, poručio je Vlahović, ostvario rast svojih poslova, poduzeti su novi strateški pomaci na razini grupe i stvorene su pretpostavke za daljnji rast i razvoj.

- Naši su ciljevi jasni: dugoročnom rastu i održivosti tvrtke podredili smo sve - poručio je Vlahović.

Ukupni prihodi Adris grupe u prošloj godini, pokazuju podaci Adrisa, iznosili su 5,79 milijardi kuna, ili pet posto više nego godinu ranije. Pritom su poslovni prihodi dosegli 5,65 milijardi kuna, što je 13 posto više nego u 2017. godini, dok su prihodi od prodaje roba i usluga iznosili 5,06 milijardi kuna, ili 16 posto više nego godinu ranije. Na domaćem su tržištu ostvareni prihodi od 3,55 milijardi kuna, a na stranim tržištima 1,51 milijardu kuna. Neto dobit Adrisa lani je iznosila 446 milijuna kuna, što je 19 posto više nego u 2017. godini, ističu u Adrisu.

Lani su sve Adrisove tvrtke ostvarile rast ključnih količinskih i financijskih pokazatelja, hvale se u Rovinju. Tako je neto dobit segmenta zdrave hrane porasla 11 posto u odnosu na godinu ranije, dok je neto dobit turizma skočila 24 posto, a osiguranja 33 posto. Ako se u cijelu priču uključi i tvrtka HUP Zagreb, onda je Adrisovo poslovanje lani zabilježilo rast neto dobiti od 52 posto.

- Adris je akvizicijom tvrtke HUP Zagreb dodatno osnažio svoj turistički dio poslovanja, a obavio je i sva potrebna rezerviranja vezana uz Agrokor - ističe se u priopćenju Adrisa.

U Adrisu su zadovoljni Croatia osiguranjem, koje je i prošle godine, kako napominju, zadržalo lidersku poziciju na hrvatskom tržištu osiguranja. Ukupna bruto zaračunata premija Croatia osiguranja lani je dosegla 3,32 milijarde kuna, što je šest posto više nego u 2017. godini, a u Hrvatskoj je iznosila 2,75 milijardi kuna, ili pet posto više nego godinu ranije. Neto dobit Croatia osiguranja iznosila je 337 milijuna kuna, što je čak 33 posto više nego u 2017. godini, pokazuju podaci Adrisa.

Znatan skok u poslovnim rezultatima ostvarila je i Maistra, koja je lani imala četiri posto više noćenja nego u 2017., a za isti je postotak porasla i prosječna cijena noćenja. Ostvarena neto dobit iznosila je 201 milijun kuna.

Velik skok bilježi i Cromaris, koji je danas, napominju u Adrisu, sedma tvrtka u Europi u uzgoju orade i brancina te ujedno najbrže rastuća s trendom daljnjeg rasta. Cromaris je lani ostvario prodaju u iznosu 8.166 tona, ili 11 posto više nego u 2017., pri čemu je prodaja najviše porasla na talijanskom tržištu, koje je i glavno tržište za izvoz njegovih proizvoda, kao i na njemačkom i francuskom tržištu. Cromaris, inače, izvozi 79 posto svoje proizvodnje, a na inozemnim tržištima ostvaruje 80 posto prihoda od prodaje. Neto dobit Cromarisa lani je iznosila 25,6 milijuna kuna, ili 11 posto više nego godinu ranije.

Za isplatu dividende Adris će izdvojiti 298,5 milijuna kuna

Glavna skupština Adrisa donijela je i odluku o isplati dividende u iznosu od 18,2 kune po dionici. Za isplatu dividende izdvojit će se 298,5 milijuna kuna iz neraspoređene zadržane dobiti društva, a dividenda će dioničarima biti isplaćena 19. srpnja, najavljuju u Adrisu.

Skupština je dala razrješnice i članovima Uprave i Nadzornog odbora. Dosadašnji predjsednik Uprave Ante Vlahović izabran je za člana Nadzornog odbora, a mandat mu počinje 1. siječnja sljedeće godine. Za člana Nadzornog odbora izabran je i Vitomir Palinec, direktor financija Adris grupe, zaključuju u Adrisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:29