Udružili snage s Norvežanima

Adria Winch oprema flotu za Azerbajdžan, a Rusima obnavlja koće

‘Za vrijeme predstečajne nagodbe morali smo avansno plaćati sve materijale i komponente. Unatoč svemu zadovoljni smo odlično obavljenim poslom‘
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Adria Winch nije propao, već se konsolidirao, dobio nove poslove i u samoj je završnici financijskog i operativnog restrukturiranja. Tako tvrdi rukovodeća ekipa splitske tvrtke koja je izrasla u svjetskog dobavljača palubnih strojeva na čelu s direktorom Deanom Ratkovićem, a još ju čine Branimir Bilić, Mate Skender, Mate Peruzović i Miroslav Komlenović. Na pitanje je li bilo pokušaja preuzimanja naši sugovornici kažu da su oni ostali samo na pokušaju.
U ožujku 2019. godine započet je proces predstečajne nagodbe, koja je sklopljena i postala pravomoćna u siječnju ove godine. U tom razdoblju proizvodnja i poslovanje financirani su iz tekućeg poslovanja.


Sporazum s Evotec AS-om


- Nakon nekoliko godina lošijih rezultata bili smo prisiljeni, kroz predstečajni postupak, restrukturirati dugove. Sklopili smo dogovor s vjerovnicima. Izuzetak je PBZ koji se izdvojio, s kojim pregovaramo i blizu smo konačnog sporazuma. Dio obveza prema PBZ-u namirili smo iz tekuće likvidnosti, a ostatak ćemo, vjerujemo, ubrzo namiriti prodajom naše neoperativne imovine - pojašnjava Branimir Bilić, financijski direktor Adria Wincha, koji PBZ-u zahvaljuje na strpljenju i povjerenju u Adria Winch.

- Napravili smo dobar posao očuvavši Adria Winch u vrlo izazovnoj prošloj godini, a ove godine smo preokrenuli poslovni trend. Bez racionalizacija koje smo proveli i provodimo ne bismo uspjeli. Aktivirali smo puno unutarnjih rezervi, na putu smo unifikacije i standardizacije proizvoda koji donose 80 posto naših prihoda. Taj rez snižava izravne troškove za više od 20 posto - kaže financijski direktor.
Adria Winch proizvodi brodsku palubnu opremu. Čak 97 posto proizvodnje izvozi. Glavna tržišta su im Rusija i Norveška te države vezane uz narudžbe norveških vlasnika brodogradilišta u Turskoj, Španjolskoj i Islandu i sva poljska brodogradilišta.

- Nedavno smo dogovorili strateško partnerstvo s norveškom tvrtkom Evotec AS koje nam omogućava brži i bolji pristup većem broju novogradnji. Komplementarni smo po programu, tako da naši vinčevi nadopunjuju njihove pakete brodske opreme, a mi njihovom opremom širimo našu ponudu u Turskoj i Rusiji. Komplementarnost omogućava rast prihoda obje strane, čak i ako broj dohvatljivih novogradnji ne bi rastao. Očekujemo da će samo to partnerstvo već u prvoj idućoj punoj godini donijeti poslove vrijedne oko četiri milijuna eura. U samo mjesec dana partnerstva ugovorili smo poslove vrijedne više od 300 tisuća eura - pojašnjava Dean Ratković i dodaje da će u sklopu tog sporazuma Evotec AS značajno zapošljavati kapacitete Dalstroja, proizvodne tvrtke kćeri.


Više mjesta


- Zahvaljujući sporazumu, Evotec AS će umjesto na više mjesta u Baltičkoj regiji sve proizvoditi u Splitu. Prve narudžbe se već realiziraju u Dalstroju. Očekivanja nam nisu skromna. Evotec AS je odlično pozicioniran na najširem tržištu opreme za najveće ribarske i radne brodove - ističe Ratković.

Adria Winch je u prošloj poslovnoj godini ostvario prihod od oko 7,5 milijuna eura.
- Mogli smo i više, jer smo zadržali oko 95 posto kupaca, da smo imali dovoljno kapitala. Za vrijeme predstečajne nagodbe morali smo avansno plaćati sve materijale i komponente. Unatoč svemu zadovoljni smo odlično obavljenim poslom te naročito uzlaznim trendom prodaje, isporuka i rastom pokazatelja poslovanja. Za vrijeme predstečajne nagodbe došlo je do kadrovskog osipanja. To je utjecalo na poslovanje, ali su ukupne kompetencije Adria Wincha ostale netaknute. Bližimo se optimalnom broju radnika i razini troška zaposlenika. U Dalstroju i Adria Winchu radi oko 110 radnika i još uvijek zapošljavamo. Upravo zapošljavamo dva inženjera strojarstva - otkriva Ratković.


Novi poslovi


Mate Peruzović, direktor prodaje Adria Wincha, kaže da su uspjeli zadržati 95 posto kupaca jer su uspjeli iskomunicirati da nisu bankrotirali, nego da prolaze proces restrukturiranja.
- Brodska oprema koju mi proizvodimo je raznovrsna, tako da smo morali braniti svaku pojedinu tržišnu nišu od konkurencije, koja se pojavljuje sa sve jeftinijim i, jasno, nekvalitetnijim proizvodima. Proizvodimo opremu za trajekte, ribarice, radne brodove, mini kruzere, trgovačku flotu, off-shore servisne brodove te oceanske tegljače. Adria Winch je u svijetu poznat po kvaliteti i širini asortimana. U tim je krugovima trebalo zaustaviti i prefrazirati priču o bankrotu koja je došla do naših partnera - pojašnjava Mate Peruzović.
Peruzović otkriva da je probijeno tržište Azerbejdžana, gdje isporučuju palubnu opremu za njihovu trgovačku flotu. Isporučili su opremu i za veliko kinesko brodogradilište, a uključeni su i u program obnove ruske ribarske flote.
- Prošle godine smo, putem naših tamošnjih tvrtki, dobili ugovore za opremanje serije obalnih koćarica. .Tri serijski izgrađene norveške oceanske ribarice opremljene našim vitlima proglašene su najboljim ribarskim brodovima na svijetu 2016. godine - zaključuje Mate Peruzović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:49