Rekordna poslovna godina

AD Plastik Grupa u prošloj godini ostvarila prihode od 1,32 milijarde kuna

Prihodi u matičnom društvu porasli su za 13,08 posto i iznose 943,86 milijuna kuna
AD Plastik tvornica
 Vojko Bašić / Hanza Media

AD Plastik je u prošloj poslovnoj godini ostvarili rekordne poslovne prihode i neto dobit. Poslovni prihodi AD Plastik Grupe iznose gotovo 1,32 milijarde kuna što predstavlja rast od 21,02 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, a neto dobit u odnosu na godinu ranije porasla je 24,31 posto na razini grupacije iznosila 87,27 milijuna u odnosu na godinu ranije.

Prihodi u matičnom društvu porasli su za 13,08 posto i iznose 943,86 milijuna kuna. U matičnom društvu ostvarena neto dobit iznosi 87,03 milijuna kuna i viša je za čak 62,98 posto u odnosu na 2017. godinu. Na rast prihoda u matičnom društvu najvećim je dijelom utjecala realizacija novih projekata Renaulta, Fiata, Volkswagena i Fiata.

Predsjednik uprave AD Plastik Grupe uz rezultate je zadovoljan i ugovorenim poslovima vrijednim 136 milijuna eura u promatranoj godini.

- Bila je to projektna godina s preko 70 projekata u tijeku, od čega je 20 projekata prešlo u serijsku proizvodnju. Osim dinamičnosti same industrije i nezaustavljivih promjena na tržištu, automobilska industrija ima svoje specifičnosti i u operativnom poslovanju. Za nas je protekla godina bila u znaku pripreme novih projekata s više od sedamdeset otvorenih projekata, od čega je za njih dvadeset započela serijska proizvodnja. Prošlu je godinu uvelike obilježila i kupnja mađarske kompanije Tisza Automotive koju ćemo u potpunosti integrirati u grupaciju tijekom ove godine. Ovom smo akvizicijom osigurali daljnji rast, ali i širenje portfelja naših kupaca na jednom od najbrže rastućih tržišta u automobilskoj industriji. Dobar pokazatelj za naše buduće poslovanje oporavak je ruskog tržišta, iako tečaj rublje i jaka kuna i dalje negativno utječu na naše rezultate - komentirao je proteklu godinu Marinko Došen.

Došen je istaknuo kako je financijska pozicija AD Plastik Grupe stabilna, a rezultati koje ostvaruje osiguravaju buduću stabilnost.

- U protekloj smo se godini uspješno pripremili za projekte, od kojih najznačajniji dio ove godine kreće u serijsku proizvodnju. Najave naših kupaca jako su dobre i temeljem novih poslova očekujemo značajno povećanje prihoda u 2019. godini. Imat ćemo značajna ulaganja u povećanje kapaciteta na lokacijama u Hrvatskoj, a uvodimo i nove podtehnologije koje će našem postojećem portfelju proizvoda dati dodanu vrijednost - istaknuo je Došen.

Financijska je pozicija grupacije stabilna, ali izmijenjena u odnosu na godinu ranije najvećim dijelom zbog akvizicije Tisza Automotivea i nešto niže EBITDA. Vrijednost dionice ADPL u izvještajnom je razdoblju rasla za 4,1 posto, za razliku od CROBEX-a koji je pao za 5,1 posto. Nastavljen je trend isplate dividende sukladno dividendnoj politici pa je u prošloj godini isplaćena dividenda od 10 kuna po dionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:51