TEHNOLOGIJA

Omiljeni ured digitalnih nomada: Zagreb obožavaju oni koji spajaju posao i putovanja

Rax Suen iz Singapura zaljubio se u glavni grad Hrvatske - Maksimir, centar, Zelenu potkovu....
 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Rax Suen u Zagreb je sletio zadnjeg dana listopada, i nakon sunčanog Splita iz kojeg je stigao šokiralo ga je maglovito vrijeme. No samo nekoliko koraka niz Ilicu, jedna šetnja glavnim trgom, otkrivanje Zelene potkove i raznolike gradske arhitekture bilo je dovoljno… U trenu se zaljubio.

Rax je digitalni nomad iz Singapura i u studenome boravi u Zagrebu kao ambasador našeg grada u toj sve većoj i sve vibrantnijoj svjetskoj zajednici koja je nedavno proglasila Zagreb petim najboljim gradom za digitalne nomade na svijetu. Naime, prema podacima i istraživanju platforme Nomad List, Zagreb se smjestio među pet najpoželjnijih gradova na svijetu, a Hrvatska je druga najpoželjnija zemlja.

Digitalni nomadi sve su brojnija zajednica ljudi kojima posao nije vezan uz fiksnu adresu i koji radeći obilaze svijet i upoznaju različite zemlje i kulture.

Rax Suen jedan je od tipičnih predstavnika.

image
Darko Tomas/Cropix/Cropix

Mlad, uspješan, svestran, za sebe kaže da nikad nije razumio koncept rada od 9 do 17 i da mu nikad nije bila jasna granica između poslovnog i privatnog jer je posao bio naprosto dio njegova života. Kad se u tu jednadžbu ubaci i ljubav prema putovanjima, jer je oduvijek volio putovati, spajanje putovanja i rada bilo je logično.

”Prednosti ovog načina života i rada su brojne. Glavna je fleksibilnost i mogućnost da optimiziraš svoje vrijeme i maksimalno iskoristiš ono koje ti je na raspolaganju. Mene su uvijek zanimali startupi, tehnologija i dizajn, a posljednjih godina vodim različite projekte na daljinu. Osnivač sam NomadsUnveiled.com, stranice koja pruža informacije putnicima i radnicima na daljinu. Vodim podcast Chat with Nomads, na čelu sam dizajn tima koji radi s internacionalnim klijentima, a pomažem i bratu s putničkom agencijom kao kreativni direktor. Sve te poslove uspješno kombiniram i mogu raditi s bilo koje lokacije na svijetu”, kaže nam Rax.

U Zagreb je stigao kao digitalni nomad - ambasador za studeni, a Hrvatska je dugo bila na njegovoj listi želja. Primijetio je, kaže, da je sve popularnija i sve se više spominje među digitalnim nomadima u posljednjih godinu dana. On je pandemiju proveo u Argentini i veselio se prilici da posjeti Europu, pri čemu mu je naša zemlja bila vrlo privlačan izbor.

”Zanimala me i turistički i kao lokacija za rad digitalnih nomada, pa se to odlično spojilo”, kaže Rax.

Naš sugovornik kaže da će Zagreb sigurno preporučiti drugim digitalnim nomadima, a planira i pisati o njemu na svojoj platformi Nomads Unveiled.

”Infrastruktura je dobra, iako ima prostora za unapređenje, i grad ima potencijala postati omiljeno odredište radnicima na daljinu, posebno onima koji žele biti u Europi. Zagreb ima dobar izbor coworking prostora i kafića u kojima je ugodno raditi - nije neobično vidjeti ljude za laptopom u kafiću usred dana, to je dobar znak. Tu su i očite geografske prednosti. Grad je odlično povezan s ostatkom Europe, ali drugim dijelovima zemlje, što je s obzirom na prekrasnu hrvatsku obalu također veliki plus za Zagreb”, rekao nam je singapurski digitalni nomad.

image
Julien Duval/TZGZ

Pitali smo ga kako izgledaju njegovi dani otkako je stigao u Zagreb.

”Nisam ovdje dugo pa još istražujem grad. Obilazim kafiće, restorane, turističke atrakcije… Kad pronađen kafić koji mi se sviđa, otvorim laptop i radim satima. Također istražujem coworking prostore i prikupljam informacije za članke koje ću pisati o Zagrebu”, opisuje Rax.

A sve što je dosad otkrio o gradu jako mu se svidjelo.

”Nedavno sam posjetio park Maksimir i jako mi se svidio taj mir i ljepota prirode usred grada, pogotovo u jesenskim bojama na sunčan dan. Obožavam i Zelenu potkovu, ali i činjenicu da se na svakom koraku može naći pekarnica i kupiti fini burek ili kolač. Mislim da ću se ovdje i udebljati”, smije se Rax. Trenutačni je plan u Zagrebu biti do kraja mjeseca, ali to nije, kaže, “uklesano u kamenu”. Volio bi istražiti okolicu, posjetiti Plitvička jezera, pogledati koji film na Zagreb Film Festivalu, a ne želi propustiti ni Advent o kojem je puno čuo.

Brojni digitalni nomadi iz cijeloga svijeta sve češće odabiru upravo Zagreb kao svoj privremeni dom te se u hrvatskoj metropoli upoznaju s kulturom, jezikom, običajima, gastronomijom i načinom života. U lipnju je održan i Tjedan digitalnih nomada sa zanimljivim panelima i radionicama, a pokrenut je i projekt Zagreb Digital Nomad Ambassador, u kojem su sudjelovali digitalni nomadi iz SAD-a, Južnoafričke Republike, Izraela i Singapura, odakle je naš sugovornik Rax.

Završnica svih tih projekata održala se u vrijeme kad grad doslovno blista, u vrijeme nagrađivanog Adventa Zagreb.

Od 9. do 12. prosinca meetup Zagreb Digital Nomad Jolly WrapUp okupilo je one koji su Zagreb odabrali za svoj “ured”.

U sklopu njega su se održali paneli i razgled grada i okolice, upoznavanje lokalnog načina života, tehnologije i bogate kulturne baštine; kušanje gastronomskih specijaliteta i razgledavanje prirode te aktivan način života u sklopu utrke Zagreb Advent Run.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:29