ISTRAŽIVANJE

Prag je najbolji europski grad za odmor s djecom, visoko na listi našao se i Zagreb

Kriteriji su bili broj atrakcija i muzeja za djecu, dostupnost zabavnih parkova, sigurnost, čistoća, javni prijevoz...
 Dave Cooil/Depositphotos

Prag je najbolja destinacija u Europi za odmor s djecom, pokazalo je istraživanje OVO Networka, a Zagreb se našao na visokom četvrtom mjestu ove ugledne liste. Broj atrakcija i muzeja za djecu, dostupnost zabavnih parkova, faktor sigurnosti, čistoće i javnog prijevoza, samo su neki od elemenata koje su istraživači uzeli u obzir prilikom odabira. Pregledavala se ponuda više od 7.700 atrakcija i muzeja za djecu i oko 200 zabavnih parkova u 50 europskih gradova.

Češka je prijestolnica zasjela na prvo mjesto zahvaljujući velikom broju parkova, zabavnih i vodenih parkova, te muzeja. S 15 vodenih i zabavnih parkova na milijun stanovnika i turista, nije imao konkurenciju, a bodove je dobio i zbog najvećeg broja muzeja po stanovniku.

image
Depositphotos/

Zagreb je dobio dosta bodova zbog jeftinog javnog prijevoza, u toj je kategoriji osvojio prvo mjesto. Karta ovdje stoji 0,53 eura, što je bitno manje od europskog prosjeka koji trenutno iznosi 2,13 eura. Visoko smo plasirani i u stavci sigurnosti i niske stope kriminala.

Najviše bodova za visoku razinu sigurnosti dobili su Zürich, München, Prag, Zagreb, Helsinki i Kopenhagen, a na dnu te ljestvice našli su se Birmingham, Marseille i Napulj. Ocjenjivala se i kvaliteta zraka, za što su najviše bodova dobili Kopenhagen, Edinburgh i Helsinki. Zagreb je, nažalost, u ovoj kategoriji bio najgori.

Na dnu ukupne liste našla su se dva britanska grada, Manchester i London, zbog lošeg zraka, malog broja atrakcija za djecu i visoke stope kriminala.

Lista je zamišljena kao platforma koja će olakšati putnicima odabir destinacije za odmor s djecom, pa je za zagrebački turizam odlična vijest da se grad našao visoko na listi.

NAJBOLJI GRADOVI ZA ODMOR S DJECOM

1.Prag, Češka

2. Helsinki, Finska

3. Kopenhagen, Danska

4. Zagreb, Hrvatska

5. Edinburgh, Škotska

image
Ovo Network/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:25