REPORT GOJKA DRLJAČE

‘Stvorili‘ su Sunce na pet sekundi: ‘To je nevjerojatno puno na nuklearnoj vremenskoj skali‘

Unutrašnojst ST40 Tokamak reaktora

 Tokamak Energy// Swns/Profimedia
Znanstvenici se nadaju kako nakon uspjeha od pet sekundi mogu računati na produženje fuzijske reakcije na pet minuta, potom i pet sati

Čini se da je ovog tjedna čovječanstvo napravilo veliki korak prema dobivanju energije nuklearnom fuzijom jer je istraživački konzorcij Eurofusion uspio proizvesti značajnu količinu energije tijekom reakcije koju su uspjeli održati čak pet sekundi.

Eksperiment je napravljen u Joint European Tours (JET), fuzijskom reaktoru u Engleskoj. Projekt JET vodi savez članica EU-a s Britanijom, Švicarskom i Ukrajinom, a u njegovom epicentru je trenutačno najveći upotrebljivi "tokamak", odnosno fuzijski reaktor baziran na sovjetskim tehnološkim rješenjima još ih pedesetih godina prošlog stoljeća.

Ta rješenja predviđaju korištenje snažnih magneta za održavanje plazme hidrogenovih izotopa, deuterija i tricija, a sve kako bi se plazma zagrijala na temperaturu topliju nego u Suncu, kako bi izazvali reakciju fuzije nukleusa, što teoretski vodi prema održivom oslobađanju energije.

Više od pedeset godina znanstvenici u nizu eksperimenata nisu uspijevali dobiti više energije od fuzijske reakcije nego što su je koristili da je potaknu. Sada su tijekom pet sekundi proizveli višak energije koji je dovoljan za zagrijavanje 60-ak lonaca, odnosno jednak je 'outputu' četiri vjetroturbine. Pojedini stručnjaci tvrde kako je to već prag komercijalizaciji, ali s obzirom na razmjere ulaganja u fuzijske reaktore, to se čini malo previše optimističnom procjenom.

'Ne čini se impresivno, ali to je nevjerojatno puno'

Prema pisanju FT-a, autor knjige "Graditelji zvijezda", Arthur Turrell, objasnio je kako je sada udvostručen višak isporučene energije iz fuzijske reakcije u odnosu na eksperiment JET-a iz 1997. godine. "To se možda ne čini impresivnim, ali pet sekundi je nevjerojatno puno na nuklearnoj vremenskoj skali", naglasio je Turrell.

Šef Eurofusion konzorcija, Tony Donne, vjeruje, pak, kako nakon uspjeha dugog pet sekundi mogu računati na produženje fuzijske reakcije na pet minuta, potom i pet sati.

Ako su znanstvenici u pravu, onda upravo pratimo razvoj tehnologije koja će omogućiti da se teoretski iz male čaše goriva pokreće fuzijska reakcija koja će trajati stotinama godinama. Pri tome bi se trebalo raditi o proizvodnji energije koja je čista, odnosno nema emisije stakleničkih plinova.

Sljedeći veliki eksperimentalni iskorak očekuje su u ITER-u - najvećem fuzijskom reaktoru koji se gradi u Francuskoj za više od 20 milijardi dolara.

Brif:

1 Deseci značajnih biotehnoloških kompanija istodobno gube financiranje nakon procvata tijekom pandemije, dok im se cijene dionica urušavaju.

2 Nakon niza korporativnih skandala, Credit Suisse objavio je gubitak od 2 milijarde dolara u zadnjem kvartalu prošle godine.

3 Novak Đoković je pred novim izazovom - cijepiti se ili ne kako bi igrao na BNP Paribas Openu.

Preporuke dnevnog štiva:

Insider: Niz demokratskih guvernera u Sjedinjenim Državam ukida obvezu nošenja maski

Postoji li na Harvardu privatnost?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:25