TRAGEDIJA U BiH

VIRUS ZAPADNOG NILA U REGIJI U Banja Luci umro dječak (6): 'Vjerujemo da se zarazio na moru'

 Thinkstock

BANJA LUKA - Šestogodišnji dječak iz Banja Luke preminuo je u nedjelju navečer od posljedica zaraze virusom zapadnog Nila, objavile su Nezavisne novine pozivajući se na priopćenje Kliničkog centra Banja Luka. Kako se navodi u priopćenju, dječak je 7. kolovoza primljen na odjel intenzivne njege Klinike za dječje bolesti zbog povišene temperature, povraćanja, poremećenog stanja svijesti i ponašanja.

Prema riječima načelnika Klinike za dječje bolesti Stojislava Konjevića, odmah po prijemu odrađena je inicijalna obrada te se od samog početka sumnjalo na virusni encefalitis.

'Tijekom noći došlo je do pojave konvulzija i pogoršanja kliničkog stanja, u smislu respiratorne insuficijencije što je zahtijevalo respiratornu potporu disanja kao i mjere reanimacije. Na CT-u je pronađen izražen difuzni edem mozga. Pacijentu je uključena sva neophodna terapija'', kaže se u priopćenju.

No, u daljnjem tijeku liječenja došlo je do produbljenja kome i pogoršanja zdravstvenog stanja dječaka. Došlo je do pogoršanja edema mozga s uklještenjem i znakovima moždane smrti, koja je potvrđena kliničkim testovima i apnea testom, pojasnili su Kliničkom centru i dodali da je pacijent danima nepromijenjenog zdravstvenog stanja bio priključen na aparate za disanje uz neophodnu terapiju.

Inače, kako se navodi dječak je prethodno boravio na moru, gdje je navjerojatnije zaražen. Nije objavljeno gdje je ljetovao. 'Riječ je o sporadičnom slučaju i ne postoji opasnost od epidemije jer bolest nije specifična za naše područje', navode iz Kliničkog centra Banja Luka, čije su priopćenje prenijele Nezavisne novine.

Virus zapadnog Nila prenose komarci. Prevencija od zaraze se sastoji od zaštite od uboda komaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:14