LET BUDUĆNOSTI

Umjetna inteligencija postaje drugi pilot u borbenom avionu

borbeni avion F-35 Lightning II u letu

 Us Air Force Photo/Alamy/Ala/Us Air Force Photo/Alamy/Ala
‘Top Gun 2‘ otvorio je pitanje slijedi li doba borbenih aviona bez ljudi, no vjerojatnija je kombinacija zrakoplova s posadom i bez nje

Izjava o odricanju od odgovornosti, prvo. Nisam i neću pogledati "novog" "Blade Runnera". To je bogohuljenje. Novi "Top Gun" hoću, kad dođe na neki od servisa da ga mogu gledati doma.

Taj je film otvorio pitanje o kojem se burno raspravlja na poznatom zrakoplovnom sajmu u Farnboroughu u Ujedinjenoj Kraljevini: je li pred nama doba borbenih zrakoplova bez ljudi u kokpitu. U prvoj verziji filma još postoji drugi pilot kojeg već dugo nema u borbenim avionima. Moderna tehnologija je ukinula to radno mjesto.

Stručnjaci ipak smatraju da će budućnost zračnog ratovanja vjerojatno biti u zajedničkom djelovanja zrakoplova s posadom i bez posade. Jednog će dana borbeni piloti pod svojom kontrolom "imati besposadnu letjelicu koja će imati ulogu nekadašnjeg radarista", rekao je Jon Norman, potpredsjednik diva obrambene industrije Raytheon Technologies Corp. Poteškoće koje su donedavno postojale u komunikaciji pilota i besposadnih letjelica su uklonjene, kaže Norman. Sada je omogućena izravna komunikacija, u realnom vremenu, besposadnih letjelica i borbenih zrakoplova.

Jon Norman navodi i da se kokpit puni umjetnom inteligencijom koja će analizirati mnoštvo podataka sa senzora postavljenih na zrakoplove, bespilotne letjelice ili projektile koji lete zrakom kako bi piloti na nebu i zapovjednici u stožeru imali potpuni pregled bojnog polja u svim dimenzijama. U tim okolnostima bi pilot u avionu mogao upravljati i besposadnom letjelicom te je poslati u napad na neprijateljske položaje, tumači stručnjak iz Raytheona. Što je dodatni argument za ostanak pilota u avionu jer ima bolji pregled situacije od upravljača besposadnom letjelicom sa zemlje. Iz tvrtke Lockheed Martin Corp, koja proizvodi najmoderniji borbeni zrakoplov F-35, vjeruju da će upravo umjetna inteligencija i obrada podataka koju nudi biti dodatni argument za o(p)stanak pilota.

Ali, Pentagon gleda dalje. Program Air Combat Evolution, koji vodi Pentagonova Agencija za napredna obrambena istraživanja (Defense Advanced Research Projects Agency), radi na uključivanju umjetne inteligencije u samu borbu, što podrazumijeva dizajniranje aviona koji može sam letjeti u borbi. Program je već izveo simulaciju zračne borbe uživo, suprotstavljajući pilotu virtualni avion kojim upravlja stroj. Ako sve bude u redu, istraživači planiraju izvesti zračnu borbu uživo do 2024.

Pa tako postoji velika opasnost da bi nestalo zvanje pilota, a s njim vjerojatno i one sjajne kožne jakne koju nose. Za kraj, vjestica iz povijesti. Kad je prvi "Top Gun" pušten u kina, američki su piloti bili ljuti jer nisu imali jakne kakve je nosio Tom Cruise. Pa su ih ubrzo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:12