KAO IZ SF FILMA

Prvi automobil na svijetu dobio dozvolu za letenje: Juri zrakom 160 na sat, a može preći 650 km

Leteći auto
 Terrafugia
Vozači će moći preobraziti vozilo iz letećeg u cestovno za manje od minute i moći će slijetati na male aerodrome ili autoceste.

San o automobilima koji lete još jedan je korak bliže ostvarenju nakon što je američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo dala odobrenje za hibridno zemlja-zrak vozilo koje može dosegnuti brzinu od 160 kilometara na sat.

Terrafugia Transition dobio je od agencije certifikat kao lagani sportski zrakoplov, čime je upaljeno zeleno svjetlo za polijetanje.

Trenutno je dostupan samo pilotima i polaznicima škole letenja, a komponenta koja uključuje i automobil trebat će još koju godinu da postane 'legalna na ulicama', s obzirom na to da mora udovoljiti standardima sigurnosti na cestama.

Kad prođu sve faze, vozači će moći preobraziti vozilo iz letećeg u cestovno za manje od minute i moći će slijetati na male aerodrome ili autoceste.

image
Leteći auto
Terrafugia

Iz kompanije Terrafugia, tvrtke u kineskom vlasništvu sa sjedištem u Massachusettsu, nadaju se da će sve dozvole za ovo hibridno vozilo dobiti do 2022. godine. Zainteresirani za upravljanje morat će imati obje dozvole - i vozačku i dozvolu za upravljanje sportskim avionima.

- Nakon 80 dana testiranja i dostavljenih 150 dokumenata uspješno smo prošli komisiju agencije, kazao je izvršni direktor Kevin Colburn i dodao kako je to veliko postignuće u njihovoj misiji razvijanja prvog letećeg automobila.

Terrafugia Transition težak niti 600 kilograma može letjeti na visini od tri kilometra i prijeći udaljenost od oko 650 kilometara. Krila raspona nešto većeg od osam metara preklapaju se i tako vozilu omogućuju ulazak u običnu garažu za automobile.

Avionski motor može raditi na premium benzinu ili avionskom gorivu, dok automobil pokreće hibridno-električni motor.

Standardna oprema uključuje hidraulične disk kočnice, sigurnosni kavez od karbonskih vlakana i padobran.

Terrafugia Transition trenutno razvija nekoliko modela letećeg automobila, a jedan od njih je i četverosjed TF-X koji ima kompjuterske komande pomoću kojih će putnici jednostavno moći utipkati svoju željenu destinaciju te će automatski izbjegavati drugi zračni promet kao i loše vremenske uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:49