OPET PROBLEMI

Milijunima korisnika Facebooka sumnjive aplikacije ‘ukrale‘ login podatke i ugrozile privatnost

Ilustrativna fotografija

 BERND WEISSBROD/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Riječ je o aplikacijama za različite igrice, zdravstvenim aplikacijama ili aplikacijama za uređivanje fotografija

Meta je ovih dana više od milijun korisnika Facebooka obavijestila kako postoji velika mogućnost da su kompromitirani njihovi login podaci, i to zahvaljujući nekoj od aplikacija dostupnih u Apple i Google Play Storeu koju su koristili.

Riječ je o aplikacijama za različite igrice, zdravstvenim aplikacijama ili aplikacijama za uređivanje fotografija koje su korisnicima nudile mogućnost logiranja putem Facebooka, no potom bi, izvjestili su iz Mete, "ukrale" korisničko ime i lozinku te tako ugrozile privatnost korisnika.

Iako imenom ne navode o kojim je aplikacijama riječ, istraživači Mete navodno su otkrili više od 400 njih od kojih je dobar dio već uklonjen.

"Iako naši kolege rade na tome da otkriju i maknu sav sumnjivi softver, u tome uvijek ne uspijevaju pa neki od tih softvera na kraju završe u legitimnim Google i Apple trgovinama", napisao je u postu Metin direktor David Agranovich.

Inače, Meta je već godinama predmet kritike zbog pristupa privatnim podacima korisnika pa su se tako 2019. godine nagodili sa Saveznom trgovinskom komisijom nakon što je otkriveno da je privatna konzultanstka kuća Cambridge Analytica nepropisno pristupila privatnim podacima milijuna Facebook korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:44