STIŽU NOVITETI

Jutarnji u Istanbulu na premijeri novih Huaweijevih uređaja: Najtanji preklopni telefon na svijetu i kindle na steroidima

Huawei MatePad Paper ima ekran od 10,3 inča

 

 Ilija Matanović
Huawei je pred oko 1000 novinara iz cijele Europe održao veliko lansiranje čitavog niza novih uređaja

Ako ništa drugo, Huaweiju se definitivno ne može prigovoriti da lako odustaju i da nemaju mašte: kineska se tvrtka već tri godine bori s brutalnim američkim sankcijama i premda su u tom periodu ostali bez velikog tržišnog udjela na polju pametnih telefona, i dalje redovito izbacuju nove modele te šire svoj portfelj novim tipovima uređaja.

Huawei je tako danas u Istanbulu pred oko 1000 novinara iz cijele Europe održao veliko lansiranje čitavog niza novih uređaja, na kojemu je bio prisutan i Jutarnji list. Uz najveću zvijezdu premijere - novu generaciju njihova preklopnog pametnog telefona Mate Xs 2 - Huawei je najavio i dva telefona iz srednjeg razreda, nova Y70 i nova Y90, zatim dva prijenosna računala, MateBook D 16 te MateBook 16s, potom novu generaciju svojih premium TWS bežičnih slušalica FreeBuds Pro 2, kao i jedan prilično neobičan novitet: tablet MatePad Paper, koji ima e-ink zaslon i koji je namijenjen za pisanje, crtanje, skiciranje i čitanje knjiga.

Huawei Mate Xs 2 trebao bi biti dosad najlakši preklopni smartphone kineske kompanije, sa samo 255 grama (to je tek 15-ak posto više od regularnih flagship uređaja danas). Riječ je o telefonu kod kojeg se Huawei vratio svom starom konceptu - ekranu koji se ne preklapa prema unutra, kao što je to uobičajeno kod većine sličnih uređaja, nego prema van uz pomoć takozvane "Falcon Wing" šarke i zapravo je cijelo vrijeme vidljiv i izložen.

image

Huawei Mate Xs 2 najtanji je preklopni telefon na svijetu

Ilija Matanović
image

Pregib na ekranu gotovo se uopće ne vidi

Ilija Matanović

To definitivno jest riskantniji pristup jer je panel zaslona konstantno izložen, ali je estetski puno aktraktivniji, kao i funkcionalniji. Huawei ujedno obećava da je sam ekran sasvim ravan kada je rasklopljen, što se pokazalo točnim u kratkom vremenu koliko smo se uspjeli poigrati s telefonom. Mjesto na kojemu se ekran pregiba je praktički potpuno nevidljivo, što je izuzetno impresivno za takav tip telefona. Pregib se tek malo osjeti pod prstima, ali vizualno iskustvo je besprijekorno.

Kada je sklopljen, glavni ekran ima dijagonalu od 6,5 inča, dok u rasklopljenoj fazi ima zaslon od 7,8 inča. Riječ je o panelu s rezolucijom od 2480 X 2200 i frekvencijom osvježavanja od 120 Hz. Poleđina telefona je izrađena od stakloplastike i dolazi u crnoj te bijeloj boji.

Mate Xs 2 je opremljen i drugim flagship komponentama, među kojima se svakako ističe takozvana "True-Chroma" kamera od 50 megapiksela, uz 13-megapikselnu ultraširoku kameru te 3X telefoto leću. Unutar ekrana, u gornjem desnom kutu, je i "punch hole" selfie kamera. Tu je i baterija od 4600 mAh uz koju dolazi superbrzi 66 W punjač, kojemu je dovoljno 30 minuta da je napuni do 90 posto, kao i sistemski čip Snapdragon 888 4G (dakle, nema 5G povezivosti). Cijena ovog telefona na europskom tržištu bit će 1999 eura (sa 512 GB memorije).

Za razliku od ultimativnog flagship iskustva koje donose preklopni telefoni, modeli nova Y70 i Y90 pripadaju srednjem rangu i njihove su glavne prednosti ogromne baterije, brzo punjenje i prihvatljiva cijena. Huawei nova Y70, recimo, opremljen je doista ogromnom baterijom od 6000 mAh i brzim punjenjem od 22,5W. Huawei tvrdi da ju je dovoljno puniti samo dva puta tjedno, što bi bilo doista fascinantno ukoliko se pokaže istinitim kada nam uređaj dođe na testiranje.

image

Huawei nova Y7 ima bateriju koja bi trebala trajati 3 dana

Ilija Matanović

Model nova Y90 pak dolazi s baterijom od 5000 mAh te brzim punjačem od 40W, koji omogućuje punjenje do 50% u samo 30 minuta. I jedan i drugi smartphone imaju vrlo velike ravne ekrane s izuzetno tankim bridovima - nova Y90 ima zaslon dijagonale 6,7 inča, a Y70 nešto veći - 6,75 inča. Radi se, doduše, od LCD panelima - Y70 ima HD rezoluciju, a Y90 FHD+. Oba telefona imaju trostruke kamere, nova Y70 koštat će od 199 eura (za memorijski paket od 4+128 GB), dok će nova Y90 stajati od 269 eura (za paket od 6+128 GB).

image

Huawei nova Y9 koštat će 269 eura

Ilija Matanović

Vjerojatno najinteresantniji uređaj koji je Huawei predstavio u istanbulskoj Volkswagen areni je tablet MatePad Paper, što je svojevrsni Kindle na steroidima. Prvi je to e-ink tablet ove kineske kompanije i trebao bi donijeti isustvo digitaliziranog pisanja koje se ne bi efektivno trebalo razlikovati od pisanja rukom na običnom papiru. Naravno, riječ je i o uređaju koji omogućuje iskustvo čitanja knjiga bez zamora očiju. Međutim, od konkurenata kao što je, recimo, Kindle se razlikuje upravo po tome što se po MatePadu Paper može i pisati (Huaweijevom olovkom M-Pencil), a i prilično je veći. Uređaj može konvertirati napisani tekst u digitalnu verziju.

Iako ima ekran s dijagonalom od 10,3 inča, tablet je dizajniran tako da bude vrlo prenosiv, sa samo 360 grama težine. S lijeve strane se nalazi malo veći produžetak, koji imitira hrbat knjige kako bi se olakšalo držanje u ruci. Ima pohranu od čak 64 gigabajta. Nije jeftin: koštat će 499 eura.

Nova prijenosna računala Huawei MateBook D 16 te Matebook 16s - kako im i samo ime govori - imaju ekrane s dijagonalom od 16 inča, ali smještene u kućišta koja su tradicionalno dosad podržavala manje zaslone, one od 15,6 inča, zahvaljujući vrlo tankim bridovima oko ekrana.

image

Prijenosno računalo MateBook D 16

Ilija Matanović

Model MateBook 16s ima touchpad povećan za 46 posto u odnosu na prethodnika, rezoluciju ekrana od 2520 X 1680 piksela i omjer stranica ekrana od 3:2. Pokreće ga Intelov Core i9 procesor 12. generacije, koji bi trebao biti do 50 posto brži od modela s procesorom Intel Core i7. Kalibracija boja trebala bi biti među najboljima u klasi. Što se tiče periferije, ima dva USB-A utora, dva USB-C Thunderbolta 4, HDMI utor te utor za slušalice. Koštat će od 1699 eura nadalje.

image

Huawei MateBook 16s

Ilija Matanović

MateBook D 16 je prijenosnik iz srednjeg ranga, koji pogoni procesor Intel Core i7. Ima ekran s omjerom stranica od 16:10, a njegova će cijena počinjati od 899 eura. Oba računala imaju 1080p kamere. Predstavljen je i čitav niz perifernih uređaja - tipkovnice, miševi, trackpadovi - kao i softersko rješenje Super Device, kod kojeg će uređaji iz Huaweijeva ekosistema bešavno surađivati jedni s drugima.

Premijerno su predstavljene i bežične TWS slušalice Huawei Freebuds Pro 2, koje na papiru obećavaju iznimnu kvalitetu zvuka, usporedivu s najkvalitetnijim konkurentima s tržišta. Izrađene su u suradnji s kultnom francuskom hi-fi tvrtkom Devialet. Dizajnom se naslanjaju na prethodni model, iako su fizički malo smanjene, a preko samih slušalica moguće je gestama upravljati praktički svim funkcijama reprodukcije. Imaju i mogućnost bežičnog punjenja te bateriju koja ukupno traje 6,5 sati, uz još 30 sati u kutiji.

FreeBuds Pro 2 imaju certifikat Hi-Res Dual Sound System, kodek visoke rezolucije LDAC te imaju dva "drivera", jedan za bas, drugi za treble. Opremljene su trostrukim sustavom mikrofona za poništavanje okolne buke, koju poništavaju do čak 47 decibela. Mogu se spojiti s Androidom, iOS-om i Windowsima, a odlikuju se i otpornošću na vodu i prašinu po standardu IP54. Dolaze u bijeloj, sivoj i plavoj boji, a koštat će 199 eura.

image

Slušalice FreeBuds Pro 2 koštat će 199 eura

Ilija Matanović

Zaključno, kineska je tvrtka najavila i ulazak u B2B arenu - ponudit će svoje usluge ne samo privatnim kompanijama, nego i javnim ustanovama. Riječ je o laptopima, stolnim računalima, monitorima, tabletima, nosivim uređajima, printerima…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:59