HRVATSKA IZVRSNOST

IT tvrtka Lloyds design iz Labina predvodnik je digitalne pristupačnosti web stranica u Hrvatskoj

Lloyds design
 Marin Cuk Vurnek
Razvili su vlastito rješenje za prilagodbu web stranica prema direktivi EU i uputama za prilagodbu stranica za osobe s invaliditetom

Nova zakonska regulativa, vođena odredbama direktive EU, nalaže da web stranice i programska rješenja za tijela javnog sektora moraju imati sučelje prilagođeno za sve korisnike, naglašavajući potrebe osoba s invaliditetom. Tvrtka Lloyds design izradila je vlastito rješenje prilikom redizajniranja web stranice Turističke zajednice grada Zadra.

Kao što svi mediji mjesecima pišu, krajem rujna stupila je na snagu European Web Accessibility direktiva koja zahtijeva da sve web stranice javnog sektora Europske unije moraju biti prilagođene za širi krug korisnika, uključujući i osobe s invaliditetom. S obzirom na veliki broj takvih sektora u Hrvatskoj, ovo je velika prilika, ali i izazov za IT tvrtke kojima je glavna djelatnost razvijanje digitalnih proizvoda, posebice razvoj web stranica i mobilnih aplikacija.

Lloyds design je uvidio priliku na vrijeme te su razvili vlastito rješenje za prilagodbu web stranica prema direktivi EU i uputama za prilagodbu web stranica za osobe s invaliditetom. U nastavku možete pročitati kako je accessibility prilagodba koju su implementirali na redizajniranu web stranicu Turističke zajednice grada Zadra omogućila korištenje web stranice širem krugu korisnika, čemu koja značajka prilagodbe služi, odnosno koji problem rješava. Iskoristili bi ovu priliku kako bi se zahvalili gospodinu Filipu Jadrijevu, tajniku Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, za feedback i pomoć prilikom osmišljavanja i implementacije prilagodbe web stranice za osobe s invaliditetom.

Labinska tvrtka Lloyds design

Lloyds design je digitalna agencija koja pruža sveobuhvatnu uslugu razvoja digitalnog proizvoda na način da pored razvijanja mobilnih i web aplikacija pruža uslugu kreiranja i razvoja vizualnog identiteta ili brenda te razvoj korisnički prilagođenih sustava. Njihov se tim sastoji od strastvenih pojedinaca koji vole dobru hranu, druženje, predanost, jednostavne stvari, trendove i Google. Broje više od 300 uspješno odrađenih projekata za klijente širom svijeta - Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Australije, Kine, Hong Konga, Njemačke, Austrije, Francuske, i mnoge druge. Jedan od njihovih najdražih i najprepoznatljivih projekata je Digital Labin, dvodnevna konferencija o sadašnjim i budućim digitalnim trendovima koja iz godine u godinu bilježi sve veći odaziv posjetitelja.

Posljednji projekt na koji su iznimno ponosni pokazao im je drugačiju perspektivu korisničkog iskustva. Prva su tvrtka na području Hrvatske koja je osmislila rješenja za digitalnu pristupačnost na ovoj razini kompleksnosti.

- Ovakvu razinu prilagodbe web stranice radili smo prvi put, a realizirali smo je u suradnji s udrugama invalidnih osoba. Po mom mišljenju, riječ je o visokom nivou prilagodbe. Tako je mrežna stranica zadar.travel sad pristupačna svim slijepim i slabovidnim osobama, ali uz uvažavanje različitih razina slabovidnosti. Kako imamo različite razine slabovidnosti, isticanjem nijansi kontrasta ili boja uvažili smo sve zadanosti u prilagodbi weba. Posao se pokazao kao izrazito zahtjevan i izazovan, ali smo ponosni što smo dobili ovu priliku - dodaje Domagoj Ostović, CEO Lloyds design-a.

image
zadar.travel
Lloyds design

Rješenje smo maksimalno pojednostavili čime je korištenje opcija prilagodbe prilagođeno za više i manje iskusne korisnike. Jednostavna uporabljivost rezultat je puno sati uloženog rada i istraživanja vodeći se preporukama CARNet-a.

Nakon što su izradili novu web stranicu za TZ Zadar počelo se govoriti o direktivi koja nalaže da subjekti javnog sektora moraju prilagoditi svoja digitalna rješenja za korisnike s posebnim potrebama.

Prilikom istraživanja pojma “Accessibility” (digitalna pristupačnost) uočili su da veliki dio populacije ima problema s disleksijom, slabovidnošću i sljepoćom. To je bila dodatna motivacija da pri izradi web stranice od samih početaka implementiraju posebne specifikacije koje će koristiti širem krugu korisnika. Prilagodba fonta, noćni prikaz sa dodatnim kontrastnim opcijama boje fonta, veličina razmaka između slova, razmak između proreda te prilagodba za čitače ekrana dio su njihove accessibility prilagodbe kojom se ponose.

Ovako se to radi

U njihovoj accessibility prilagodbi koriste open source font pod nazivom OpenDyslexic, font posebno izrađen za disleksičare koji se konstantno unaprjeđuje prema povratnim informacijama korisnika. Kako bi se lakše prepoznala slova koriste font čija slova imaju deblja dna, čime se jasnije pokazuje smjer slova. Zadebljano dno omogućava lakše raspoznavanje koja strana slova je dolje ili gore, odnosno različita debljina slova pomaže kako mozak ne bi preokretao slova. Font kod kojeg je dno svakog zasebnog slova jednako zadebljano također pomaže liniji teksta. Takvi unikatni oblici slova mogu pomoći kod sprječavanja zabune prilikom preokretanja i zamjene slova.

Nadalje, OpenDyslexic font povećava razmak između slova prilikom korištenja posebne vrste italic fonta kako bi se lakše čitala slova, odnosno ublažili simptomi disleksije.

Uz opciju uključivanja posebne vrste fonta, postoji i opcija za povećanje veličine fonta koja pomaže slabovidnim osobama kako bi jasnije čitali sadržaj web stranice. Na zadar.travel web stranici implementirali su modularnu skalu za fontove. Kad korisnik aktivira opciju za veći font, fontovi na modularnoj skali se povećaju za jednu razinu više, adekvatnu veličinu za slabovidne osobe.

Također jedna od funkcionalnosti accessibility prilagodbe je noćni način (dark mode) rada. Iako su ga implementirali na zahtjev klijenta, iskoristili su ga za poboljšanje kontrasta s dodatnim opcijama bojanja teksta kako bi osobe s daltonizmom mogle jednostavnije čitati sadržaj web stranice. Opcija bojanja teksta dostupna je i na originalnoj verziji web stranice zadar.travel.

Opcija za povećanje proreda pomaže i slabovidnim i disleksičnim osobama, odnosno pospješuje čitljivost i brzinu čitanja teksta. Opcija za povećanje razmaka između slova pomaže disleksičnim osobama pri smanjenju simptoma disleksije na način da smanjuje pogreške prilikom čitanja izazvane miješanjem i zamjenom slova. Veći razmak između slova pospješuje čitljivost i prepoznavanje slova. Rješenje je ugradnja razmaka od 2 piksela koji je optimalan da bi se slova brže i jednostavnije prepoznala, dok se s druge strane zadržava jasnoća riječi kako bi se izbjeglo krivo čitanje.

image
modul digitalne pristupačnosti
Lloyds design

Za slijepe osobe prilagodili su web stranicu na način da korisnikov čitač ekrana prepoznaje tekst, slike, poveznice, kao i opcije same stranice (dugmad, linkove, menije i slično), čija prilagodba omogućava slijepoj osobi korištenje web stranice i svih njezinih funkcionalnosti. U tu svrhu implementirali su “ARIA” (Accessible Rich Internet Applications) oznake koje čitači ekrana koriste za prepoznavanje sadržaja web stranice.

Nemojmo stati samo s javnim ustanovama

Iako regulativa nalaže da je javni sektor obavezan prilagoditi se osobama s invaliditetom, smatraju da bi se i privatni sektor u svrhu osviještenosti i boljitka svoga poslovanja trebao prilagoditi postojećim i budućim, odnosno potencijalnim korisnicima. Kristina Tubić iz Hrvatskog saveza slijepih navodi kako u Europskoj uniji živi oko 80 milijuna osoba s invaliditetom od kojih većina putuje i posjećuje turističke destinacije. Taj podatak trebao bi motivirati turističke institucije, ponuđače smještaja i turističkih usluga da svoja digitalna rješenja prilagode za širi krug korisnika. Takva promjena će s jedne strane imati društveno korisni učinak, dok će s druge strane utjecati na cjelokupno poboljšanje poslovanja.

Pored tvrtki iz turističkog sektora, ustanove i tvrtke koje pružaju zdravstvene usluge (poliklinike, klinike, itd.) pozivaju da adaptiraju svoje web stranice na način da ih prilagode za osobe sa invaliditetom. Općenito sve djelatnosti koje spadaju unutar tercijarnog i kvartarnog sektora gospodarstva trebale bi razmišljati o unaprijeđenju svojih digitalnih proizvoda jer su od značaja osobama s invaliditetom.

Za ugrađivanje accessibility prilagodbe pomoću koje će vaša web stranica biti dostupna širem krugu korisnika kontaktirajte ih na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:28