BUDUĆNOST DOLAZI

Facebook razvija najbrže superračunalo na svijetu, imat će nevjerojatnu moć istraživanja AI-a

Kompanija Meta razvija superračunalo

 Chris Delmas/AFP
Superračunalo bi trebalo biti gotovo do kraja godine, a to je tek prvi korak u stvaranju "metaverzuma"

Facebook je dugo računao na to da bi umjetna inteligencija mogla pomoći sa zahtjevnim zadatkom moderiranja objava milijardi svojih korisnika. Sada nova kompanija Meta (novo ime Zuckerbergovog Facebooka) poduzima korak koji bi mogao pomoći u tom cilju i primaknuti ih onome čemu su odavno stremili - razvoju superračunala.

Meta je, kako javlja CNN, predstavila svoj RSC, odnosno AI Research SuperCluster, superračunalo namijenjeno istraživanju umjetne inteligencije. Na njemu su radili dvije godine, a vjeruju da bi im ovo moćno računalo moglo pomoći u razvoju još kvalitetnijih softvera baziranih na AI tehnologiji. Primjerice, kvalitetnije nadzirati govor mržnje u objavama na toj popularnoj društvenoj mreži.

- Sa RSC-om možemo brže "trenirati" naše module da koriste brojne karakteristike, primjerice da razumiju kontekst objave, uključujući jezik, slike i zvukove - kaže softverski inžinjer Mete Shubho Sengupta.

Superračunalo trebalo bi biti dovršeno do kraja tjedna, a iz kompanije ističu kako je već jedno od najbržih na svijetu, te će, kada bude dovršeno do kraja godine, biti uvjerljivo najbrže na svijetu.

CNN objašnjava kako superračunala podrazumijevaju mnogo međusobno povezanih procesora koji obavljaju različite operacije, a popularni su u istraživanjima umjetne inteligencije. Na summitu američkog Odjela energetike predstavljeni su najbrži kompjuteri koji se koriste i za istraživanje dosad nepoznatih proteina, a nekoliko golemih tehnoloških kompanija poput Microsofta i Nvidie također ih koriste.

No, računalo razvijeno u Meti trebalo bi biti najmoćnije ikada, uključujući čak 760 čvorova međusobno povezanih procesorskih jedinica, odnosno 6.080 GPU-a (namjenskih grafičkih procecorskih jedinica). Trenutno je, kada je veličina u pitanju, usporedivo sa Perlmutter superračunalom u Nacionalnom znanstvenom cenetru za istraživanje energetike, koje je peto najveće na svijetu. No, kada bude dovršeno, računalo bi trebalo imati čak 16.000 GPU-a, a računalo bi trebalo imati snagu za pet kvintilijuna (jedinica sa osamnaest nula) operacija u jednoj sekundi.

- Kada bude potpuno sagrađeno, ovo će super računalo biti najbrži AI superkompjuter na svijetu - kaže Sengupta.

Iz kompanije poručuju kako su već počeli koristiti dosad razvijene komponente superračunala kako bi do temelja analizirali tekstualne, slikovne i video objave, te razvijaju nove alate za virtualnu stvarnost. Nadaju se da bi uskoro kompanija mogla početi graditi "potpuno nove AI sustave", poput simultanih prijevoda za veće grupe osoba koje govore različitim jezicima, što je jedan od mogućih načina primjene ovog visokosofisticiranog uređaja, javlja CNN.

Prvi testovi pokazali su kako superračunalo vrlo dobro usvaja velike količine jezičnih modela, čak tri puta brže od postojećih softverskih modela. Dosadašnjim AI modelima potrebno je oko devet tjedana da savladaju jezike, a sada će biti dovoljna tri tjedna. Također, vjeruje se da će novo računalo biti sposobno trenirati modele umjetne inteligencije sa trilijunima parametara,

U nekom trenutku, kažu iz Mete, razvoj ovog superračunala odvest će nas do tehnologija potrebnih za razvoj takozvanog "metaverzuma", virutalne stvarnosti, digitalnih avatara... Upravo to je jedan od ključnih ciljeva nekadašnjeg Facebooka, danas Mete, a ovo je, kažu, tek prvi korak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:15