NESTAŠICA

Brojne industrije u problemima, zaustavlja se proizvodnja u tvornicama, a sve zbog - čipova!

Prvi čovjek IBM-a
 Profimedia
Do globalne nestašice došlo je prvenstveno zbog porasta potražnje tokom pandemije koronavirusa

Čelnik IBM-a Jim Whitehurst kazao je u intervjuu za BBC kako će trebati barem nekoliko godina da se globalna nestašica čipova riješi u potpunosti. Manjak poluvodiča ove je godine već pogodio brojne industrije, od proizvođača potrošačke elektronike do tvornica automobila i kućanskih uređaja, zbog niza faktora od kojih je trenutačno najveći velika neravnoteža između proizvodnje i potražnje.

“Postoji velika odgoda između trenutka kada je tehnologija razvijena i trenutka kada tvornica započinje proizvodnju i izbacuje čipove,” kazao je Whitehurst. “Iskreno, pred nama je nekoliko godina prije nego što dobijemo dovoljno povećanog kapaciteta kako bismo mogli nadoknaditi sve aspekte nestašice čipova.”

Tvornice poluvodičkih komponenti - takozvani fabovi - iznimno su skupa postrojenja čija izgradnja, zajedno sa uspostavom proizvodnih linija, može koštati više od milijarde dolara i trajati između godinu i dvije dana. Čipovi se proizvode u savršeno sterilnim uvjetima, u strogo kontroliranoj atmosferi s ograničenom količinom vlage, bez ikakvih zrnaca prašine, i brižno zaštićenim od statičkog elektriciteta.

Do globalne nestašice došlo je prvenstveno zbog porasta potražnje tokom pandemije koronavirusa - ljudi koji su većinom ostali zatvoreni u kućama ili su radili od doma kupovali su mobitele, laptope, nove televizore i igrače konzole kako bi mogli raditi svoj posao ili ukloniti dosadu zbog vremena provedenog na zatvorenom, a istovremeno su imali višak novca koji nisu trošili na izlaske i putovanja.

Prošlogodišnje zatvaranje brojnih tvornica, pogotovo u auto-industriji, dovelo do je otkazivanja narudžbi čipova, pa su se brojni proizvođači preorijentirali na isplativije, naprednije čipove za mobitele i računala, zbog čega je stanje na tržištu mikrokontrolera još gore. Mikrokontroleri jednostavni su čipovi, donedavno iznimno jeftini po komadu, koji se ugrađuju u elektroniku vozila i kućanskih uređaja. Njihova nestašica - koja će sigurno trajati dulje vrijeme dok se ne pokrenu nove proizvodne linije - značit će zaustavljanje proizvodnje u brojnim tvornicama zbog nestašice praktički najjeftinije komponente vozila.

Whitehurst je rekao BBC World Business Newsu kako će IBM isprobavati razne strategije kako bi umanjio posljedice nestašice dok se proizvodnja ne poveća dovoljno da zadovoljni globalnu potražnju.

“Morat ćemo pokušati koristiti rabljene čipove, produžiti životni vijek pojedinih računalnih tehnologija, te ubrzati investiranje u proizvodnju kako bismo što prije moguće povećali kapacitete,” rekao je Whitehurst.

IBM do sada nije proizvodio sam svoje čipove, već je, poput mnogih drugih proizvođača, naručivao zalihe od najvećih globalnih proizvođača - američkog Intela, korejskog Samsunga i tajvanskog TSMC-a.

Globalna nestašica čipova potaknula je i aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena, kao i Europsku komisiju, da proizvodnju poluvodiča počnu tretirati kao stratešku granu ekonomije, te i SAD i EU planiraju u budućnosti poticati otvaranje novih proizvodnih postrojenja u Europi i Sjevernoj Americi, kako bi umanjili svoju ovisnost o proizvodnji u trećim državama, te lakše i brže reagirali na velike tržišne pomake kakvom upravo svjedočimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:57