ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

OVU SU ZEMLJE U KOJIMA SE NAJDUŽE ŽIVI Saznajte stanovnici kojih država se mogu pohvaliti zdravom dugovječnošću

 iStock

Svjetski ekonomski forum nedavno je objavio istraživanje u kojemu su otkrili gdje žive najdugovječniji narodi, odnosno u kojim zemljama se očekuje najdublja i najzdravija starost.

Pogledajte zanimljivo listu zemalja, među kojima su se našle i mnoge europske.

10. Južna Koreja - 81.54 godine

Unatoč velikom onečišćenju, stanovnici Južne Koreje mogu se pohvaliti dugom i zdravom starošću koja je posljednjih nekoliko godina umjereno porasla.

10. Luksemburg - 81.4 godine

Iako mala, ova europska država našla se na listi zemlja u kojoj žive najdugovječniji stanovnici. Dobra ekonomska situacija - uređeno zdravstvo i kvalitetna prehrana te životni stil - rezultirali su dugovječnošću Luksemburžana.

9. Norveška - 81.5 godina

Očekivana životna dob Norvežana posljednjih nekoliko godina se povećala. Uz brojne čimbenike koji su na to utjecali, najveći je ipak imala edukacija ljudi koji su sve aktivniji i u starijoj životnoj dobi.

9. Ujedinjeno Kraljevstvo - 81.5 godina

Iako imaju jednu od najviših razina pretilosti na području zapadne Europe, ipak zahvaljujući dobroj medicinskoj skrbi, Britanci su jedan od najdugovječnijih europskih naroda.

8. Švedska - 81.7 godina

Šveđani imaju vrlo konkretan razlog svoje dugovječnosti, a istraživanja su pokazala kako je to - voda. Čini se kako kvalitetna voda uvelike pridonosi zdravlju čitave nacije.

7. Australija - 82.1 godina

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako su poboljšani zdravstveni uvjeti povećali životni vijek Australaca.

7. Singapur - 82.1 godina

Trideset godina trebalo je jednoj generaciji da zahvaljujući novim metodama zdravstva, ali i raznim drugim oblicima terapije - povećaju svoju dugovječnost.

6. Španjolska - 82.4 godine

Poznati po svojoj mediteranskoj prehrani, Španjolci upravo kvalitetnim i probranim namirnicama mogu zahvaliti činjenicu da se u mnogim slučajevima nalaze pred samim pragom stote.

5. Francuska - 82.6 godina

Stil života, vrsta prehrane, uživanja u svakodnevnim aktivnostima te umjerenost u svemu - rezultirali su dugom i zdravom starošću.

4. Švicarska - 82.7 godina

Jedna od najpoznatijih, a najstarijih žena na svijetu slavna Rosa Rein rođena je 1897. a umrla je 2010. godine i samo je jedna od mnogih švedskih stogodišnjaka.

3. Island - 82.9 godina

Velika većina nutricionista složila se kako Islanđani imaju najbolju prehranu na svijetu. U prilog tomu ide i njihova dugovječnost te iznimno smanjena mogućnost od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa.

3. Italija - 82.9 godina

Ugledni medicinski magazin The Lancet napisao je kako Talijani duže žive jer je smanjena razlika između bogatih i siromašnih pa si svi mogu priuštiti zdravu hranu.

2. Japan - 83.1 godina

Reputaciju najdugovječnijeg naroda na svijetu, malo su narušili brojni primjeri samoubojstava među mladim ženama, no dugovječnost Japanaca i Japanki i dalje je na iznimno visokoj razini.

1. Hong Kong - 83.5 godina

Brojni medicinski časopisi tvrde kako stanovnici Hong Konga svoju dugovječnost duguju jednostavnom stilu života i bavljenju umirujućim borilačkim vještinama, poput Tai Chia, ali i prehrambenim navikama te apsolutnom izbjegavanju stresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:28