DOBRI LAŽOVI

MOŽETE LI PREPOZNATI DA ĆE VAS NETKO PREVARITI? Stručnjaci otkrili četiri neverbalna znaka koji će vam to potvrditi

 iStock

‘Apsolutno svi lažu’, tvrdi dr. House, samo neki to rade neprimjetno i prilično ‘uspješno’ dok drugima laži baš i ne idu od ruke pa će ih u ‘nedjelu’ odati niz neverbalnih znakova. Stručnjaci tvrde da postoje određeni znakovi koje možemo primijetiti i opravdano posumnjati da nas ta osoba na neki način pokušava prevariti.

Wray Herbert, autor knjige ‘On Second Thought: Outsmarting Your Mind’s Hard-Wired Habits’, opisao je u magazinu Psychological Science kako prepoznati prevaru ‘kad vam je pred nosom’.

Da bi otkrili što vjernije znakove, znanstvenici su snimili dvoje studenata koji se ne poznaju kako razgovaraju pet minuta o uobičajenim temama poput proljetnih praznika, životu u Bostonu (gdje su snimani) i slično, te drugi par koji je razgovarao preko interneta koristeći pritom emotikone.

Očekivano, par koji je komunicirao ‘oči u oči’ bio je puno uspješniji u prepoznavanju je li osoba preko puta pouzdana i mogu li imati povjerenja ili je ‘ljigavac’ koji želi prevariti. Naime, uživo možemo čitati i neverbalne znakove.

Nakon ovog eksperimenta znanstvenici su snimke dali dvojici neovisnih stručnjaka, koji do tad nisu imali veze s istraživanjem, da analiziraju njihovu interakciju. Identificirali su osam nesvjesnih gesta koje mogu odati da sugovornik nije iskren ili vas ima namjeru prevariti:

- smijuljenje

- smijanje

- naginjanje naprijed

- odvraćanje pogleda

- preklapanje ruku

- kimanje glavom

- tresenje glavom

- dodirivanje

Nakon toga su izdvojili niz u kojem se te geste pojavljuju i otkrili da se ponavljaju uvijek kod ljudi koji nemaju dobre namjere:

- dodirivanje ruke

- dodirivanje lica

- preklapanje ruku

- naginjanje unatrag

Stoga, ako vaš sugovornik sljedeći put ponovi ovaj niz radnji, to je prilično točan signal da ima skrivene namjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:53