ZAVRŠILA FAKULTET I 'ODLEPRŠALA'

ISPOVIJEST SLAVONKE KOJA SE PRESELILA U NJEMAČKU 'Ne želim biti bahata, ali... Živim kvalitetnije, puno zarađujem i neću se vraćati'

 Foto: iStock/Facebook

Dvadesetčetverogodišnja Ivona Jurić iz Orahovice, malog mjesta u srcu Slavonije, po struci je stručna prvostupnica sestrinstva, a na rad u Njemačku otišla je odmah nakon završenog fakulteta.

- O odlasku sam razmišljala još na zadnjoj godini fakulteta pa sam odmah nakon diplome, u roku mjesec dana spremila kofer i otišla. Prvo mi je bila namjera ostati samo dva tjedna jer je tada za radnu dozvolu trebalo biti 3 mjeseca prijavljen u Njemačkoj, međutim u međuvremenu sam otišla na razgovor za posao i u roku 4 dana se zaposlila. Tako da se mojih 2 tjedna produžilo na sada točno godinu dana. Trenutačno živim i radim u Essenu, gradu u središtu Rhurske oblasti, koji je udaljen od moga doma cca 1400 km - započinje svoju priču Ivona.

- Prvih mjesec dana sam radila sa kolegicom koja me obučavala, a 22.12.2014 godine samostalno sam počela raditi. Bilo je jako teško. Radilo se po 12 sati dnevno: 15 radnih, 15 slobodnih dana, no ponekad je bilo i do 20 radnih dana u mjesecu - priznaje hrabra Ivona koja je odlazak u Njemačku vidjela kao najbolji izlaz i priliku da živi standardom kakav misli da zaslužuje.

'Ovdje živim neusporedivo bolje i ne planiram se vraćati'

- Njemačka je jedna od najrazvijenih država tako da je i životni standard visok. Ovdje živim neusporedivo bolje nego u Hrvatskoj, jer je naše osoblje ovdje jako cijenjeno i dobro i plaćeno - tvrdi Ivona i dodaje kako se ne planira vraćati u Hrvatsku.

- Iskreno planiram ostati tu za stalno, možda bih promijenila neki novi grad, no iz Njemačke zasigurno ne bih otišla. Želim ovdje nastaviti raditi, jer imam mnogo mogućnosti za napredovanje, a naravno planiram i za koju godinu osnovati svoju obitelj - zadovoljno komentira naša sugovornica.

- Ovdje živim kvalitetnim životom. U godinu dana sam puno toga stekla svojim trudom i radom. Kupila sam auto koji mislim da u Hrvatskoj ne bih kupila ni za 10 godina rada. Svaki mjesec mogu si priuštiti dobar shopping ili neki novi komad namještaja za stan. Mogu kupiti poklone najdražima, jednostavno rečeno tu živim i uživam.

'Drago mi je čuti da mladi odlaze iz Hrvatske'

Otkako je stigla u Njemačku, Ivona je puna pozitivnih utisaka i zadovoljna je kolegama i ljudima iz okoline koji su je objeručke prihvatili i pomogli joj da se osjeća dobro i sigurno.

- Prihvatili su me te su imali veliki respect prema djevojci od tada 23 godine koja je došla u novu državu, sama - tvrdi simpatična Slavonka i tvrdi kako zasigurno živi bolje od svojih prijatelja u Hrvatskoj.

- Nažalost, većina mojih prijatelja u Hrvatskoj ima poteškoća s pronalaskom posla. Umjesto da se mladi ljudi zapošljavaju oni su na birou, sjede doma i propadaju psihički jer se osjećaju bezvrijedni, a što naša država čini po tom pitanju? Istina obećavaju svake godine puno promjena i to samo u vrijeme izbora. Drago mi je što mnogo mladih odlazi iz Hrvatske u bolje sutra - naglašava Ivona i dodaje kako uistinu nije lako napustiti dom i drage ljude, no podržava sve mlade ljude koji su spremni na takav pothvat.

'Nisam tražila posao u Hrvatskoj jer za to treba veza'

- Ne želim biti sebična ili gruba, no smatram da živim puno bolje nego neki moji prijatelji u Hrvatskoj. Moja plaća će sada biti i preko 20 000 kuna, a s obzirom da sam dobila priliku i za nastavak školovanja po Njemačkim standardima, ta će se ta svota i povećati. Radi toga kad usporedim plaću u Hrvatskoj koja je 5 000 i mojih 20 000 kuna mjesečno, otvoreno kažem da živim boljim i kvalitetnijim životom - kaže Ivona i dodaje kako posao u Hrvatskoj nije niti pokušala tražiti jer za to treba veza.

- Moram naglasiti da mi podrška mojih divnih roditelja, brata i obitelji Jularić svaki dan daje povoljan vjetar u leđa - dodala je simpatična Slavonka i za kraj zaključila:

- Bit ću iskrena, nije lako napustiti sve i otići. Bilo je i puno suza jer sam ovdje sama, bez ikoga. Isplačem se i krenem dalje. Svaki dan je novi početak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:31