Mi 11

Xiaomi u Hrvatsku donosi jedan od najmoćnijih Androida i električni romobil sa značkom Mercedesa

 Ranko Suvar/Cropix
Recept koji su odabrali za Mi 11 je u uređaj natrpati najsuvremenije komponente s tržišta i držati cijenu nešto nižu od konkurencije

Približno mjesec dana nakon globalne premijere, Xiaomi je u Zagrebu, u pandemijskim uvjetima Muzeja suvremene umjetnosti, održao hrvatsku prezentaciju svog novog top modela pametnog telefona - Mi 11. Kineska je tvrtka, naime, nedavno otvorila svoje predstavništvo u Hrvatskoj, što pokazuje da našem tržištu namjeravaju posvetiti još više pažnje nego dosad (distribuciju i prodaju i dalje će obavljati njihovi hrvatski partneri - osječki Bijelić te Mobis). A da su morali birati s kojim bi modelom prvi put imali priliku pokazati se hrvatskoj publici, teško da bi mogli naći bolji nego što je Mi 11.

Recept koji su odabrali u koncipiranju telefona je jednostavan, tipičan za dosadašnju Xiaomijevu filozofiju i najčešće učinkovit - u uređaj natrpati sve najsuvremenije komponente s tržišta i zadržati cijenu nešto nižu od konkurencijske. Pa se tako Mi 11 može pohvaliti - barem na papiru - jednim od najboljih ekrana na tržištu, jednim od najboljih sistemskih čipova za Android telefone koji je danas moguće nabaviti, vrlo obećavajućim zvučničkim sustavom, jednim od najbržih sustava punjenja baterije te kamerom koja - opet na papiru - dosta obećava.

image
U Hrvatsku zasad dolaz Mi 11 u crnoj i plavoj boji
Xiaomi

Što se tiče dizjana, riječ je o prilično privlačnom paketu koji je po mnogočemu tipičan za ovo doba. S prednje strane gotovo cijelu površinu prekriva zaslon, uz minimalnu bradu i još manje čelo te malenu “punch hole” prednju kameru u gornjem lijevom kutu. Stranice ekrana su blago zaobljene. Svakako najupečatljiviji dizajnerski detalj na Mi 11 je modul kamere koji oblikom i veličinom podsjeća na onaj s iPhonea 12 Pro - oko glavnog 108-megapikselnog senzora postavljen je oveći metalni okvir koji poručuje da tu postoji nešto na što treba obratiti pozornost.

Poleđina je također zaobljena na stranicama i u skladu s današnjim vremenom nema više reflektivnih površina, nego je riječ o finoj mat teksturi koja bi trebala dobro odbijati otiske prstiju. U Hrvatskoj će se moći kupiti u plavoj i crnoj boji.

image
Ranko Suvar/Cropix

Što se tiče zaslona, riječ je o prilično impresivnom paketu, koji je, primjerice, od specijaliziranog portala DisplayMate dobio ocjenu A+. Kada se pogledaju specifikacije, nema se što prigovoriti: izrađen u AMOLED tehnologiji i s dijagonalom od 6,81 inča, ekran ima frekvenciju osvježavanja slike od 120 Hz, Quad HD rezoluciju i mogućnost 10-bitnog prikaza boja. U prijevodu, vrlo obećavajuće.

Osim toga, ispod ekrana skriven je i senzor otiska prsta koji dodatno očitava puls, a sam panel ima brzinu uzorkovanja dodira od 480 Hz (što znači da izuzetno brzo reagira na komande korisnika) i zaštićen je najnovijim Gorilla Glassom Victus. Prilično je pohvalno što Xiaomi nije zanemario zvuk pa je dvostruke zvučnike na Mi 11 kobrendirao s uglednim Harman Kardonom.

Kamera je još jedan detalj koji, čini se, ima dosta potencijala. Riječ je o trostrukom modulu s glavnim senzorom od 108 megapiksela, ultraširokim od 13 MP i telemakro kamerom od 5 MP (selfie kamera ima 20-megapikselni senzor). Prve recenzije prilično su pohvalne, a sam Xiaomi najviše ističe mogućnosti noćnog videa (što doista jest boljka pametnih telefona, jer je čist i oštar video izuzetno teško postići s tako malim senzorima).

image
Ranko Suvar/Cropix

Dodatno, noćni način rada omogućen je na sve tri kamere. Ono što Mi 11 također donosi su brojni zabavni načini snimanja video isječaka uz pomoć umjetne inteligencije, koji su stvoreni za dijeljenje na društvenim mrežama. Recimo, Parallel World pretvara sve što snimate u scenu iz “Inceptiona”; Freeze Frame Video zamrzava cijelu pozadinu, dok se subjekt i dalje kreće; Magic Zoom replicira efekt poznat kao “Dolly Zoom”, kod kojeg kamera zumira subjekt, a istodobno se udaljava od njega.

Mi 11 dolazi sa sistemskim čipom Snapdragon 888 koji podržava brojne 5G frekvencije i trebao bi omogućiti superbrz rad. Tu je i infracrveni predajnik, dual SIM mogućnost, ali nažalost nema deklariranog standarda vodootpornosti.

Baterija ima kapacitet od 4600 mAh i može se puniti brzinom od 55W preko žice (adapter je u kutiji), 50W bežično te dijeliti struju brzinom od 10W. Uređaj je dostupan u pretprodaji od 5. do 21.ožujka u HT-u, dok će od 22. ožujka doći u slobodnu prodaju po cijeni od 5799 kuna za model sa 8 GB RAM-a i 128 GB memorije, dok je model sa 256 GB memorije 6299 kuna.

Istodobno s novim telefonom, Xiaomi je predstavio i novi električni romobil, brendiran u suradnji s jednom od najpoznatijih F1 ekipa. Naziv je pomalo kilometarski; zove se Mi Electric Scooter Pro 2 Mercedes-AMG Petronas F1 Team Edition i premda pokraj stražnjeg kotača nosi srebrnu zvijezu tvrtke iz Stuttgarta, plus logotipe AMG-a i Petronasa, nemojte očekivati sulude brzinske performanse.

image
Xiaomijev romobil kobrendiran s Formula 1 timom Mercedes AMG Petronas
Xiaomi

Naime, skuter je elektronski ograničen na 25 kilometara na sat, ali je zato deklarirani doseg s jednim punjenjem dosta impresivnih 45 kilometara. Također, Xiaomi obećava da može svdavati uzbrdice do 20 posto. Dodatni adut su dvostruke kočnice, sa snažnim diskom na stražnjem kotaču, te pneumatici na napuhavanje koji bi trebali dodati nešto udobnosti pri vožnji. Naravno, skuter se može sklopiti na pola. U Hrvatskoj će Mi Electric Scooter Pro 2 Mercedes-AMG Petronas F1 Team Edition biti dostupan krajem mjeseca po cijeni od 5999 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:52