NOVOST U ZAGREBU

Osniva se diplomski studij dizajna i razvoja videoigara: Doznajemo detalje ambicioznog projekta

 Danijel Soldo/Cropix
Studij će se izvoditi na ADU čiji su partneri FER, Likovna akademija, Fakultet organizacije i informatike te dizajna na Arhitekturi

Pet zagrebačkih fakulteta udružilo se u pripremi prvog javnog sveučilišnog studija dizajna i razvoja videoigara. Diplomski studij bit će namijenjen svim studentima završenih preddiplomskih studija, bez obzira na to dolaze li s ekonomskih, filozofskih, umjetničkih, tehničkih ili bilo kojih drugih studija.

Besplatan za redovne

Za redovne studente studij će biti besplatan, a izvodit će se na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) čiji su partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Akademija likovnih umjetnosti (ALU), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i studij dizajna Arhitektonskog fakulteta.

Studij se razvija kroz širi projekt Edu4Games koji uključuje i ponudu programa cjeloživotnog učenja iz ovog područja.

- Budući studij temeljit će se na novodefiniranim standardima kvalifikacija i zanimanja koji će biti uneseni u Hrvatski kvalifikacijski okvir - kaže Mirko Sužnjević sa Zavoda za telekomunikacije FER-a.

image
Mirko Sužnjević

Studentima će nuditi četiri smjera: dizajner videoigara, vizualni umjetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara.

Dio predmeta, objašnjava Sužnjević, bit će zajednički za sve studente, poput povijesti, teorije i analize igre ili osnove dizajna i razvoja videoigara, dok će drugi biti kreirani po smjerovima.

Odabiru predmeta koje će studenti slušati prethodila je analiza 30-ak studijskih programa kakve izvode sveučilišta u svijetu.

Dvogodišnji studij

Kako objašnjavaju na FER-u, elementi budućeg dvogodišnjeg studija već su testirani kroz radionice, ali i u predmetima koji se predaju u sklopu drugih diplomskih programa, poput osnova razvoja digitalnih igara na FER-u ili razvoja računalnih igara na FOI-ju.

Paralelno, kroz kraće programe cjeloživotnog učenja nudit će specifična znanja potrebna za industriju igara.

- U cijelom projektu imamo veliku podršku cijele industrije igara u Hrvatskoj, a mnogi gostujući predavači dolaze iz prepoznatih hrvatskih tvrtki poput Croteama, GameChucka, Playrixa, ZeroLife Gamesa i Exordium Gamesa - napominje Mirko Sužnjević.

Davor Švaić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju ADU i voditelj projekta Edu4Games, ističe kako je plan na početku upisati 20 do 30 studenata.

- Kvote ovise o preduvjetima, uz prostorne, za koje se nadamo potporu Sveučilišta, Ministarstva znanosti i Ministarstva kulture, a temelj su i kadrovski.

Bitno je, uz postojeće nastavnike na fakultetima, u provedbu programa uključiti i afirmirane stručnjake s iskustvom rada u području videoigara - kaže voditelj projekta.

Studij će biti otvoren za sve prvostupnike koji su završili neki od preddiplomskih studija, uz uvjet da polože prijemni ispit.

- Ako ih to područje studiranja dovoljno zanima i dokažu svoja predznanja, studij će moći upisati studentice i studenti svih umjetničkih i znanstvenih područja. Ideja je da svi imaju pravo pristupa. Veselimo se različitim idejama, tom miksu studenata s različitim predznanjima, ali i karaktera - kaže Davor Švaić, dodajući kako je riječ o prvoj javnoj inicijativi takvog tipa.

- Mi u tome ne vidimo ni osobni, ni institucionalni interes, nego gledamo širi javni interes i potrebe. Pokušavamo, naime, odgovoriti na potrebe obrazovanja kadra za industriju s visokim indeksima rasta koja traži stručnjake, kao i aktualnu društvenu potrebu da se videoigre kao medij obrađuju u fokusu umjetničkog i znanstvenog rada i istraživanja - napominje Švaić.

Kreatori novog studija najavljuju da će budući studenti zajednički raditi na projektnim zadacima kroz koje će razvijati različite igre te kroz te aktivnosti ujedno bolje razumijevati kolege koji često govore "drugim jezikom", primjerice umjetnici i programeri. Dodatno, kroz projektni rad će svaki student razvijati i svoj portfolio, bitan za buduće zaposlenje, najavljuje Mirko Sužnjević.

Prema riječima dekanice FOI-ja, Nine Begičević Ređep, jedna od uloga FOI-ja na projektu je vođenje tima koji razvija standard zanimanja, standard kvalifikacija i studijski program za zanimanje producent videoigara.

image
Nina Begičević Ređep
Viktor Hranić/Varaždinske vijesti

U projekt su, objašnjava, uključeni profesori FOI-ja čija je specijalnost programiranje i projektiranje softvera, a koji već niz godina praktično rade na razvoju videoigara.

Na partnerskim fakultetima i akademijama nadaju se da će biti moguće interdisciplinarni studij pokrenuti u idućoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:18