SJAJAN HUMOR

Novi roman Ante Tomića: magarci oglašavaju seksualne aktivnosti, Srbi i Hrvati dijele postelju, Stanković je na smokvi umjesto na tv...

Ante Tomić

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix
Urednica knjige ‘Nada‘ je Marina Vujčić, nakladnik je Hena com: ‘Samo Tomić može izmisliti ovako urnebesan svijet a da u njega povjerujemo kao da je prepisan iz stvarnosti‘

Novinar i pisac Ante Tomić nizu svojih djela dodao je i novi naslov - "Nada", najavili su iz nakladničke kuće Hena.com.

"Na početku bijaše brodolom iz kojeg je jedan mladić jedva izvukao živu glavu nasukavši se na obali otočnog mjestašca poznatog po zaštitnici svetoj Margareti, zaduženoj za čudotvorno povećanje nataliteta. Ali ovdje su se onda i druga čuda dogodila, što u romanima Ante Tomića nije prvi put. Neki su se parovi čudom mirili, drugi čudom razdvajali, treći neočekivano smuvali, četvrti demantirali sve što smo o njima mislili. No ni to nije sve. Ćevapi su od nejestivih postajali sveti gral roštilja, zatvorske ćelije apartmani bez zvjezdica, magarci su oglašavali seksualne aktivnosti, Srbi i Hrvati dijelili postelju, Aco Stanković pojavio se na smokvi umjesto na televiziji, a jedno je ubojstvo stornirano nakon što je žrtva pronađena još zaljubljenija. Samo Ante Tomić može izmisliti ovako urnebesan svijet a da u njega povjerujemo kao da je prepisan iz stvarnosti. Zato je Nada roman koji nam vraća nadu da se neke neželjene pojave u društvu mogu preobratiti na humor, da sretni krajevi postoje i izvan fikcije, i da nas književnost još uvijek može, ako je ovako dobro napisana, uvjeriti da će sve biti baš kako treba i kako smo priželjkivali", priča o knjizi urednica knjige Marina Vujčić.

image

Ante Tomić

/Hena.com

Ante Tomić rođen je u Splitu 1970. godine. Studij filozofije i sociologije završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Radi kao profesionalni novinar u Jutarnjem listu. Za novinarski rad primio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka" za najbolju reportažu, a 2006. godine nagrađen je "Kiklopom" za zbirku priča "Građanin pokorni".

Autor je priča Zaboravio sam gdje sam parkirao (Književni krug, Split 1997; Hena com 2001. 2. prošireno izdanje), romana Što je muškarac bez brkova (Hena com 2000., adaptirano za kazalište; snimljen film 2005., redatelj Hrvoje Hribar), feljtona Smotra folklora (Hena com 2001.), romana Ništa nas ne smije iznenaditi (Fraktura 2003., adaptirano za kazalište; snimljen film "Karaula", režiser Rajko Grlić), priča Veliki šoping (2004.), kolumni Klasa optimist (Hena com 2004.), romana Ljubav, struja, voda, telefon (Jutarnji list 2005.),drama Krovna udruga i druge drama (Anđeli pakla) s Ivicom Ivaniševićem (Fraktura 2005.) romana Građanin pokorni (VBZ 2006.), kolumni Dečko koji obećava (Europapress holding 2009.) romana Čudo u Poskokovoj Dragi (Naklada Ljevak 2009.), kolumni Nisam pametan (Naklada Ljevak 2010.), romana Punoglavci (Naklada Ljevak 2011.), romana Veličanstveni Poskokovi (Hena com 2015.), zbirke priča Pogledaj što je mačka donijela (Hena com 2017.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:06