FILMSKA KONFERENCIJA

Producent Star Warsa, Rick McCallum, jedan je od glavnih govornika PROFilm Daysa

Rick McCallum
 Zagrebački Filmski Ured
Filmski producent Rick McCallum široj je javnosti najpoznatiji po svojoj dugogodišnjoj suradnji s redateljem Georgeom Lucasom

Slavni producent Rick McCallum gost je drugog izdanja filmske konferencije PROFilm Days.

McCallum je producirao filmove s poznatim filmašima poput Davida Harea (Strapless), Neil Simona (I Ought to Be in Pictures) i Harvey Fiersteina, čiji je HBO-ov film 'On Tidy Endings' dobio četiri nagrade CableAce. McCallum je također bio producent glazbenog spota 'Undercover' za čuveni bend 'The Rolling Stones', koji je MTV proglasio najboljim video spotom desetljeća.

Na snimanju filma 'Dreamchild' upoznao je tvorca Ratova zvijezda, Georgea Lucasa, koji ga je nekoliko godina kasnije angažirao kao producenta na mega projektu 'Mladi Indiana Jones' koji se snimao u 35 zemalja svijeta. Akademija televizijske umjetnosti i znanosti nagradila je seriju s 11 Emmyja i 25 nominacija. McCallum je suradnju s Lucasom nastavio; producirao je Radioland Murders (1994), za koji je Lucas bio izvršni producent.

Tijekom produkcije, Lucas je McCallumu pokazao planove za tri nova filma Ratova zvijezda. Kako bi testirao digitalnu tehnologiju, McCallum je izradio revidirane verzije Ratova zvijezda; Carstvo uzvraća udarac i Povratak Jedija - od kojih se svaka verzija pokazala izuzetno uspješnom na blagajnama. Okupivši izvanrednu ekipu ispred i iza kamera, McCallum je producirao sljedeća tri filma koja je Lucas napisao i režirao; Ratovi zvijezda Fantomska prijetnja (1999), Ratovi zvijezda: Napad klonova (2002) and Ratovi zvijezda: Osveta Sitha (2005).

Ratovi zvijezda koje je McCallum proizveo zaradili su više od 3 milijarde dolara širom svijeta te je dvoje od njih proglašeno među 10 najuspješnijih filmova u povijesti.

Prepoznajući njegov doprinos u filmovima, CinemaExpo je 1999. godine McCalluma proglasio producentom godine. Danas, McCallum je suosnivač producentske tvrtke Film United koja je postala jedna od vodećih u Srednjoj i Istočnoj Europi s bazom u Pragu.

U Hrvatskoj je snimao povijesni televizijski serijal 'Borgia' kreatora Toma Fontane, trostrukog osvajača Emmyja, poznatog po radu na i kod nas gledanim serijama “Umorstvo: Život na ulici” i “Oz”. Također, prije nekoliko godina u Opatiji je snimao treću sezonu krimi-serije 'Granice zločina' te je tada za medije izjavio da ima samo pozitivna iskustva sa snimanja u Hrvatskoj.

Podsjećamo, Zagrebački filmski ured, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, organizira drugo izdanje PROFilm Days konferencije koja obrađuje ključna pitanja iz audio vizualne industrije.

Zbog COVID-19 pandemije konferencija će se održati online, 5. studenog ove godine s početkom u 9:00 sati.

PROFilm Days na jednom mjestu okuplja domaće i inozemne stručnjake potrebne za nastajanje bilo koje vrste audio vizualnog djela, a koji kroz panele i rasprave dijele iskustva, novitete i izazove u kojima se trenutno nalazimo. Ovogodišnji program će tematski biti usmjeren na nove izazove snimanja i prikazivanja audiovizualnih djela u doba COVID-19 pandemije. Dio konferencije će biti usmjeren pogledu u budućnost kao i potrebi edukacije deficitarnih zanimanja u filmu.

Od inozemnih predavača, uz Ricka McCalluma posebno se ističe i poznati finski redatelj i producent Arto Halonen koji je snimio dva dugometražna filma na zagrebačkim lokacijama; 'A Patriotic Man' i višestruko nagrađivani 'Murderous Trance'. Arto će na panelu, koji moderira Danilo Šerbedžija, podijeliti iskustva snimanja u Zagrebu i Hrvatskoj. Rick McCallum bit će dostupan za pitanja.

Jedna od aktualnih tema o kojoj će se razgovarati na konferenciji je i izgradnja filmskog studija. Razgovor će se voditi na temelju rezultata studije izvedivosti projekta novog studijskog kompleksa te će biti odličan temelj za raspravu.

Link preko kojeg možete pristupiti konferenciji biti će dostupan 48 sati prije službenog početka na službenoj web stranici Zagrebačkog filmskog ureda www.filmzagreb.hr ili na Facebook stranici https://www.facebook.com/ZagrebFilmOffice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:52