Smjena na vrhu

Znakovit preokret u HT-u: Tomašković 'odlazi na bolje radno mjesto', a stiže Grk Nempis

Tomašković je ostavku podniu na sjednici NO-a, a na snagu stupa 1.travnja iduće godine
Konstantinos Nempis i Davor Tomašković
 Press/ Boris Kovačev / Cropix

Od 1. travnja sljedeće godine Davor Tomašković više neće voditi Hrvatski Telekom, priopćili su iz te kompanije, čiji je većinski vlasnik Deutsche Telekom.

Tomašković je, naime, na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora HT-a podnio ostavku i najavio da 1. travnja 2019. godine odlazi s mjesta predsjednika Uprave HT-a te da karijeru nastavlja izvan DT Grupe. Na njegovo mjesto, priopćili su iz HT-a, 1. travnja 2019. dolazi hrvatskoj javnosti slabo poznat Konstantinos Nempis, koji dolazi iz grčke OTE Grupe, u kojoj je DT najveći dioničar.

Nempis je u OTE-u bio izvršni komercijalni direktor za segment privatnih korisnika, a u telekomunikacijskoj je industriji više od dva desetljeća, stoji u priopćenju.

Izazovna transformacija

- Ponosan sam na rezultate koje smo zajedno postigli. U pet godina završili smo izazovnu transformaciju, kompanija je danas brza i agilna. Uz rast svih financijskih pokazatelja, učvrstili smo lidersku poziciju u svim segmentima tržišta te konsolidirali ukupno tržište. Napravili smo i regionalni iskorak i pokazali uspješne rezultate u poslovanju izvan domaćeg tržišta. HT je u posljednjih pet godina postao i jedan od najvećih investitora u zemlji, kao i jedan od najznačajnijih poslodavaca, koji svojim radom pridonosi ukupnom razvoju zemlje - rekao je, kako HT prenosi u priopćenju, Tomašković.

Ovdje valja podsjetiti da je upravo za Tomaškovićeva mandata HT preuzeo Crnogorski telekom, a nedavno i EvoTV. No, jednako je tako za njegova mandata znatno smanjen i broj zaposlenih u HT-u. Unatoč tome, o mogućnosti Tomaškovićeva odlaska iz HT-a u poslovnim se krugovima govori već nekoliko mjeseci.

U priopćenju Hrvatskog Telekoma ne navode se razlozi zbog kojih je Tomašković podnio ostavku. Među njemu bliskim ljudima jučer se moglo čuti jedino da je to njegova “osobna odluka”, kao i da “prelazi na bolje radno mjesto”. Nitko, međutim, nije želio nešto više reći o tome, a sam Tomašković bio je nedostupan.

Složena priča

No, nekoliko sugovornika s kojima smo razgovarali smatra da je priča ipak malo složenija. Prema jednoj od njih, DT je od Tomaškovića očekivao bolje rezultate u sljedećoj godini, a kada im je on, navodno, rekao da su u uvjetima koji vladaju na tržištu teško ostvarivi, odlučio se za odlazak s mjesta na kojem je proveo posljednjih pet godina. Drugi, pak, tvrde, da je sam DT pritisnuo Tomaškovića da ode.

- Deutsche Telekom uvijek traži više i često ima nerealna očekivanja. Tu se, očito, radi o različitom pogledu na način kojim se kompanijom upravlja - ističe jedan od dobrih poznavatelja prilika u telekomunikacijskoj industriji, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

- Malo je čudna ova odluka da Tomašković sam podnosi ostavku nedugo nakon što mu je produljen mandat na čelu Hrvatskog Telekoma za četiri godine - ocjenjuje drugi naš sugovornik, također dobar poznavatelj stanja u HT-u i telekomima.

Očito, na konkretna saznanja o razlozima Tomaškovićeva odlaska morat ćemo još pričekati. No, valja upozoriti da je iza HT-a, kadrovski gledano, prilično turbulentno razdoblje. Tako je, podsjetimo, nedavno objavljeno da Marija Felkel 18. siječnja 2019. godine prestaje biti članica Uprave HT-a i glavna direktorica za ljudske resurse te također odlazi iz HT-a: njezin će posao biti pod ingerencijom predsjednika Uprave, no i on je sada na izlaznim vratima.

Sam je Tomašković nedavno, nakon što je HT od Hrvatske pošte preuzeo EvoTV, dao intervju Jutarnjem listu, u kojem je ustvrdio da je hrvatsko tržište premalo za više od dva teleoperatera. Upozorio je i da Europa ima preregulirano tržište, kao i da regulatori stalno vrše pritisak da se smanje cijene u telekom-industriji.

Prema javno dostupnim podacima, HT je, unatoč tome, u prvih devet mjeseci ove godine ostvario dobre rezultate. I sam Jonathan Richard Talbot, predsjednik Nadzornog odbora HT-a, u izjavi koju prenosi HT u priopćenju ističe da je HT jedna od najuspješnijih kompanija DT Grupe.

Zadržali lidersku poziciju

Inače, Hrvatski Telekom u svojim financijskim rezultatima za prvih devet mjeseci ove godine ističe da su ostvarili neto dobit od 872 milijuna kuna, što je 18,6 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

EBITDA je, stoji u izvješću, u tom razdoblju porasla 3,5 posto, na gotovo 2,43 milijarde kuna, uz maržu od čak 41,9 posto. Ukupni konsolidirani prihodi HT-a u prva tri tromjesečja povećali su se za 2 milijuna kuna u usporedbi s istim lanjskim razdobljem te su dosegli oko 5,79 milijardi kuna.

- Hrvatski Telekom je u prvih devet mjeseci zadržao čvrstu lidersku poziciju u svim segmentima telekomunikacijske ponude - ocjenjuje se u izvješću HT-a te se dodaje da se radi o jednom od najboljih razdoblja kompanije u posljednjih pet godina.

Predaja mandata

Karijeru počeo u Vodafoneu

Konstantinos Nempis pohađao je grčko sveučilište Pirej, gdje je stekao diplomu iz poslovne administracije. Stupanj magistra znanosti ostvario je na velškom sveučilištu u Cardiffu. Nakon završetka obrazovanja karijeru započinje u odjelu za marketing britanskog telekoma Vodafone 2000. godine, u kojem se zadržao do 2009., obnašajući različite menadžerske funkcije. U grčki telekom OTE prešao je iste godine, na poziciju direktora marketinga. Tamo je napredovao do pozicije izvršnog direktora u odjelu prodaje i marketinga u 2013. godine, pa sve do izvršnog komercijalnog direktora za segment privatnih korisnika, funkcije koju je obnašao do sada.

Nakon Tiska i TDR-a, 2014. vratio se u HT

Davor Tomašković, Vinkovčanin, diplomirao je na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva 1994. godine, a MBA diplomu stekao na prestižnom milanskom Bocconiju. Karijeru je započeo u Ministarstvu znanosti i tehnologije, implementirajući prvu akademsku internetsku mrežu. Nakon toga odlazi u Austriju i karijeru nastavlja u konzultantskoj kući McKinsey&Company. U Hrvatsku se vraća na poziciju direktora strategije i razvoja u HT-u 2002. godine. Predsjednik Uprave Tiska postaje 2004. godine, a zatim prelazi na mjesto predsjednika Uprave Tvornice duhana Rovinj. U Hrvatski Telekom se opet vraća 2014., kao predsjednik Uprave i glavni direktor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 11:38