"Klub 30 %"

Žene su ključ poslovnog uspjeha, ali samo su rijetke tvrtke prepoznale njihove potencijale

Inicijativu za pokretanje Kluba 30% pokrenuli su HUP i veleposlanstvo Kanade
Martina Dalić i Daniel Maksymiuk
 Ronald Goršić / CROPIX

Uloga žena u ekonomiji od ključne je važnosti, kako za bolju kvalitetu života, tako i za poslovnu konkurentnost.

Istaknuo je to jučer Victor Dodig, predsjednik Uprave Canadian Imperial Bank of Commerce, na predstavljanju Inicijative za osnivanje “Kluba 30%” kojom se želi potaknuti veće uključivanje žena u najviše upravljačke pozicije u hrvatskim tvrtkama. Inicijativu su pokrenuli Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i veleposlanstvo Kanade, a pridružilo im se 14 hrvatskih tvrtki, među kojima su i MPG, Pliva, Ericsson Nikola Tesla, IN2 te Wiener Osiguranje.

- Svijet u kojem su žene pune i ravnopravne sudionice u donošenju odluka bit će mirniji i kvalitetniji, a jednaka je logika poslovnog sektora - poručio je kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk.

Uz ravnopravnost spolova u kompanijama, Martina Dalić, potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, istaknula je nužnost da se za jednak rad muškaraca i žena izjednači i visina njihovih plaća.

- Željela bih da kompanije odgovaraju na izazove s kojima se suočavaju tako da u svoje uprave biraju one koji su za to najsposobniji. Vjerujem da bi u tom slučaju bilo uprava koje u potpunosti čine žene, kao i onih gdje su to samo muškarci - dodala je Dalić koja je događanju nazočila i kao izaslanica premijera Plenkovića.

S njom se složila i Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, upozorivši kako je u Hrvatskoj trenutačno malo tvrtki koje ispunjavaju ili su blizu uvjeta od 30 posto žena u upravama.

- Uvjerena sam da na ovaj način možemo očekivati vidljive pomake vrlo brzo - zaključila je ipak.

Zagreb, 030518.
HUP, Radnicka 52.
Inicijativa Veleposlanstva Kanade i Hrvatske udruge poslodavaca za osnivanje Kluba 30 % kojime se zeli potaknuti ukljucivanje zena u upravljacke pozicije.
Na fotografiji: Davor Majetic, Victor G. Dodig, Gordana Deranja, Martina Dalic, Daniel Maksymiuk.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX
Davor Majetić, Victor G. Dodig, Gordana Deranja, Martina Dalić, Daniel Maksymiuk

No, puko udovoljavanje kvotama i postocima nije dovoljno za efektivne promjene. Toga su svjesni i predstavnici kompanija utemeljiteljica ove Inicijative.

- Postoci mi nisu glavna vodilja u definiranju timova i čelnih pozicija. Prihvatila sam ovu inicijativu jer smatram da u Hrvatskoj postoji velik broj kvalitetnih žena koje su spremne preuzeti znatno veće odgovornosti nego što ih imaju danas - poručila je Gordana Kovačević, predsjednica Uprave kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Iako još uvijek vrlo rijetki, u Hrvatskoj ipak postoje pozitivni primjeri žena predsjednica i članica uprava. Tu je, recimo, softverska tvrtka IN2 kojoj je na čelu Katarina Šiber Mlakar i u čijoj su upravi sva mjesta pripala ženama.

Ne smije se izostaviti niti Wiener Osiguranje u kojemu je kormilo od 1. svibnja preuzela Jasminka Horvat Martinović. Nova predsjednica Uprave istaknula je kako će s promjenama na vrhu ovog osiguravarelja nova uprava imati četiri člana od čega će tri mjesta pripasti upravo ženama.

Međutim, CROBEX Indeks žena ukazuje da je u upravama vodećih hrvatskih tvrtki sa Zagrebačke burze lani bilo svega 17,3 posto žena, a posebno je zabrinjavajuće da je taj indeks u odnosu na 2016. godinu pao za tri postotna boda. Također, prošle je godine za sedam postotnih bodova porastao broj tvrtki u sastavu CROBEX-a koje u upravama nemaju niti jednu ženu. Pred Inicijativom je, dakle, dugačak put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:00