Najbolji guverner

Vujčić: U idućem periodu morat ćemo biti prognostičari da se što bolje pripremimo za euro

Nagrada se dodjeljuje najboljim ministrima financija i guvernerima tržišta u nastajanju
Boris Vujčić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, jučer je proglašen je najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Europi u 2018. godini. Priznanje je to koje je hrvatskom guverneru dodijelila publikacija GlobalMarkets koja je zadužena za praćenje poslovanja brojnih financijskih institucija, ali i Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

U obrazloženju nagrade istaknut je njegov doprinos za održavanje stabilnosti hrvatskog gospodarstva, ali u uspješnom odupiranju valu previranjima kojeg su iskusila tržišta u nastajanju. Urednički odbor publikacije Global Markets-a navela je da je vrijednost rada guvernera Vujčića potvrđena još u srpnju ove godine, kada je dobio potporu Hrvatskog sabora za još jedan šestogodišnji mandat na čelu HNB-a.

Njegov je prvi mandat bio gotovo u potpunosti fokusiran na valutni tečaj, kako bi Hrvatska što prije ispunila potrebne kriterije da do 2020. godine uđe u eurozonu. Upravo zato, Vujčić je koristio euro kao sidro za tečaj kune. Iako se hrvatska ekonomija još uvijek suočava s brojnim izazovima, od kojih je zasigurno najveći visoki javni dug, u pogledu javnih financija gospodarstvo je na dobrom putu. Hrvatske međunarodne pričuve u lipnju su dosegle svoju najvišu razinu do sada, 16,5 milijardi eura tj. 19,3 milijardi dolara.

- Izuzetno mi je drago što sam primio ovu nagradu, koju prvenstveno smatram priznanjem za sve zaposlenike Hrvatske narodne banke. Također, ovo priznanje smatram nagradom za sve ono što smo radili posljednjih godina. Uspjeli smo ispuniti svoje utvrđene ciljeve koje smo zakonski definirali svojim mandatom, sačuvali smo tečaj i financijsku stabilnost u uvjetima duge recesije. Istovremeno, uspjeli smo održati stabilnost bankovnog sustava, a iz krize smo izašli jači nego što smo bili prije, i to bez da smo pretjerano opteretili naše porezne obveznike. U narednom ćemo razdoblju voditi računa da dobro predviđamo hrvatsku gospodarsku budućnost, kako bi se što bolje pripremili za uvođenje eura – odgovorio je guverner Vujčić na upit što za njega znači ovo priznanje.

Nagrada GlobalMarkets Award kontinuirano se dodjeljuje od 2004. godine najboljim ministrima financija i guvernerima središnjih banaka tržišta u nastajanju. Osim Srednje i Istočne Europe, u izbor je uključeno i pet drugih regija, poput Jugoistočne Azije i Latinske Amerike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:14