Bio bi odličan biznismen

Vratio je Hrvatsku u vrh svjetskog nogometa, a domaće turoperatore ponovno učinio bogatima

AUTOR:

  • Globus

OBJAVLJENO:

13.7.2018. u 11:59

AUTOR:

  • Globus

OBJAVLJENO:

13.7.2018. u 11:59

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Croatia vs Denmark - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - July 1, 2018 Croatia coach Zlatko Dalic celebrates after winning the penalty shootout REUTERS/Damir Sagolj
Damir Sagolj / REUTERS

Zlatko Dalić

Što je postigao?

Doveo je hrvatsku nogometnu reprezentaciju do finala svjetskog nogometnog prvenstva. Serija uspjeha koja ga je dovela do tog rezultata pokazuje da je tu sportska sreća imala najmanju ulogu. Dalić se pokazao kao menadžer s izuzetnim talentom za rad s ljudima i za prepoznavanje kvaliteta svakog pojedinog člana svojeg tima. U regularnom biznisu takav talent dioničarima donosi milijune.

Zašto je to važno?

Zato što je to nogomet, što je važno samo po sebi. Uz to, povratak u kremu najmasovnijeg svjetskog sporta već sada je nizu domaćih biznisa, ne nužno izravno vezanih uz nogomet, donio milijune. Zarađuju putničke agencije, zrakoplovne kompanije, pivovare, trgovci potrošačkom elektronikom (veličina i kvaliteta ekrana su važni!)... Mjerimo li Dalićev uspjeh kroz marketinški potencijal važan za cijelu zemlju, teško ćemo pronaći ikoga tko je ove godine Hrvatsku učinio vidljivijom i globalno prepoznatljivijom.

Kako posluje?

Već sada znamo da nije sklon gubljenju vremena i da je beskompromisan borac za rezultat. Dalićevom zaslugom Hrvatski nogometni savez (vodi ga Davor Šuker, ali znamo zašto ovdje pišemo o Daliću) zaradio više od 20 milijuna dolara. Pobjednik prvenstva odnijet će ukupno 38 milijuna dolara. Posredna zarada za ekonomiju cijele države pristizat će i zbrajat će se još godinama.

Što će učiniti u budućnosti?

Daliću su već sada sva vrata otvorena. Može ostati, može otići. Dosad je radio svagdje, najviše u Aziji, gdje je postigao reputaciju najboljeg nogometnog trenera u povijesti nogometa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.