Portret menadžera

Vjerojatno najbogatiji Hrvat napravio je novi korak prema distributerskom vrhu Europe

AUTOR:

  • Globus

OBJAVLJENO:

20.7.2019. u 10:37

AUTOR:

  • Globus

OBJAVLJENO:

20.7.2019. u 10:37

Zagreb, 290518.
ZA GLOBUS.
Koturaska 69.
Branko Roglic - predsjednik Orbico grupe.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

Branko Roglic - predsjednik Orbico grupe

Što je postigao?

Kažu da je najbogatiji Hrvat. Možda i jest, ali Branko Roglić živi i ponaša se kao da nije različit od većine sugrađana. Za vrijeme radnog tjedna, ako je u Hrvatskoj, slobodni dio vremena provodi u malom stanu nedaleko od stare tvornice Croatia baterija u neposrednom susjedstvu Jutarnjeg. U pravilu, rijedak je gost medija, nikad u tračerskim rubrikama. Prošli tjedan dospio je u vijesti kad je njegov Orbico, kompanija koju vodi sa sinovima, preuzeo većinski udio u rumunjskom Interbrandsu, tvrtki koja je u Rumunjskoj i široj regiji jedan od najvećih distributera globalnih brendova među kojima su Philip Morris International, British American Tobacco, Procter & Gamble, Coty, Danone, Duracell, Fater i Nestle.

Zašto je to važno?

Za Roglića zato što je stigao korak bliže svojem cilju da nakon što je osvojio regiju postane najveći distributer u cijeloj Europi. Za hrvatski biznis zato što pokazuje da se veliki multinacionalni posao može voditi bez afera, iz male zemlje, i da ga, potpuno iz pozadine, što je priroda distributerskog posla, može voditi privatna obiteljska tvrtka.

Kako posluje?

Roglić je najbogatiji Hrvat zato što Orbico posluje odlično. Tvrtka radi u 20 europskih zemalja, među kojima im važno mjesto zauzima Poljska, a sada i Rumunjska. Zapošljava oko 8000 ljudi te ostvaruje prihode od oko dvije milijarde eura.

Što će učiniti u budućnosti?

Plan je postati najvećim europskim distributerom. Onda, možda, izlista i Orbicove dionice na burzi. Možda. Do tada, iako vlast u kompaniji dijeli sa sinovima, vodi kompaniju u kojoj, po njegovim vlastitim riječima ”samo jedan može biti šef”.

Tekst u potpunosti preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Globus

Naslovnica Globusa