Alpe Soda Voda

Veliki povratak pića popularnog početkom prošlog stoljeća u Slavoniji

Unuk prvih proizvođača pića danas dostavlja proizvod diljem Slavonije, a želi osvojiti i međunarodno tržište
Alpe Soda Voda
 Facebook

Iza simpatičnog naziva 'soda-voda' krije se – voda. Njezina posebnost je u tome što je očuvana u staklenoj boci sa sifonom koja pod tlakom od 5,8 do 9 bara sprječava stvaranje štetnih mikroorganizama. Riječ je o piću koje je krasilo svaki blagdanski stol u Našicama od 1938. godine, kada je obitelj Mićan, i danas poznata po ugostiteljskom objektu i trgovini, započela svoj posao.

Proizvodnja sode-vode od daleke 1938. godine imala je svoje uspone i padove, ali i povremene prekide. U tim se periodima obitelj posvetila proizvodnji drugih flaširanih pića, kao i vođenju trgovina te ugostiteljskog objekta. Međutim, Dražen Mićan, unuk originalnih vlasnika proizvodnje, nedavno je odlučio ponovno pokrenuti proizvodnju sode-vode.

- Nije svejedno kakvu vodu pijemo zato što je utjecaj vode na zdravlje važan. Ovo je čista voda, po definiciji, bez boje, okusa i mirisa, pH vrijednosti 6,8 – izjavio je Dražen u razgovoru s Glasom Slavonije, naglasivši da se u tom poslu 'mora misliti na sve'.

Novi proizvod nazvao je Alpe Soda Voda, zato što je želio u imenu svog proizvoda povezati dvije najvažnije rijeke za to područje; Savu i Dravu, koje obje izviru u Alpama. Također, priznaje da se nada da će mu to 'međunarodno' ime omogućiti da svoje proizvode plasira i na strano tržište.

Zahvaljujući poticajima mjera za samozapošljavanje te uz veliku podršku Grada Našica, Mićan je investirao u nove strojeve i zaposlio tri mlade osobe. Danas, svoj proizvod dostavlja diljem Slavonije i Baranje; od Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Đakova, Osijeka, Belog Manastira do Donjeg Miholjca i Slatine. Tjedne rute dostave danas su toliko uhodane da klijenti svoju pošiljku mogu očekivati u točno definirano vrijeme.

- Ono što nam daje inspiraciju učestale su pohvale kupaca, koji navode da se, koliko god puta popili Alpe Soda Vodu, pri svakom ponovnom ispijanju čaše zateknu s osmijehom - zaključuje Dražen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:57