Prva žena na čelu?

Utrka za lidera Svjetske banke: Bivša šefica Pepsija Indra Nooyi prvi je Trumpov izbor

Osim Nooyi, kao potencijalni šefovi Svjetske banke spominju se David Malpass i Ray Washburne
Ivanka Trump i Indra Nooyi.
 Carlos Barria / Radel Heupel / Reuters

Indra Nooyi, bivša šefica kompanije Pepsi, mogla bi postati nova čelnica Svjetske banke, a ako bude izabrana bit će prva žena na vrhu Svjetske banke od njenog osnivanja nakon 2. svjetskog rata, piše CNN.

Nooyi se zasad čini kao prvi izbor predsjednika Trumpa i njegove savjetnice te najstarije kćeri Ivanke Trump. Međutim, kako još nije komentirala medijske napise, upitno je li sama Nooyi zainteresirana za predsjedanje jednom od najvažnijih svjetskih financijskih institucija.

Osim nje, kao potencijalni šefovi Svjetske Banke spominju se i David Malpass, službenik u američkoj Državnoj riznici, kao i Ray Washburne, izvršni direktor korporacije Overseas Private Investment. Ipak, kako su za CNN potvrdili iz Bijele kuće, na listi kandidata vjerojatno će se naći još nekoliko imena.

Iako američki predsjednik tradicionalno imenuje direktora Svjetske banke, ovog je puta došlo do pomutnje jer je Trumpovu administraciju iznenadila nagla ostavka Jim Yong Kima. Naime, izbor novog šefa Svjetske banke nije bio planiran do 2020. godine, pa imena mogućih šefova nisu bila pripremljena.

Indra Nooyi je, čini se, miljenica Trumpovih. Ivanka Trump, koja unatoč spekulacijama ipak neće biti u utrci, ali će zato pomagati pri odabiru, tako je na Twitteru Nooyi nazvala svojom „mentoricom i inspiracijom”.

No, čini se da bi ostale zemlje mogle biti protiv bilo kojeg odabranog kandidata. Naime, mnogi smatraju da je kucnuo čas da se zaustavi dominacija Sjedinjenih Američkih Država Svjetskom bankom. Naime, od svojeg osnutka Svjetsku banku predvode Amerikanci koje je odabrao američki predsjednik. No, mnoge zemlje članice Svjetske banke drže kako je ključno da institucija, kojoj je fokus izdavanje kredita zemljama u razvoju, ima vodstvo u kojem su upravo te zemlje zastupljene.

S druge strane, Međunarodni monetarni fond, sestrinsku organizaciju Svjetske banke, oduvijek predvode Europljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:32