Otišao je

Umro je Sergio Marchionne, šef Fiat Chryslera koji je kompaniju spasio od bankrota

Njegovu smrt danas je potvrdio i Exor NV, krovna kompanija u vlasništvu obitelji Agnelli
Sergio Marchionne
 Profimedia, Alamy

Sergio Marchionne, bivši izvršni direktor Fiat Chryslera preminuo je u 67. godini života, objavio je Bloomberg.

Njegovu smrt danas je potvrdio i Exor NV, krovna kompanija u vlasništvu obitelji Agnelli, dugogodišnjih vlasnika ove automobilske kompanije.

Marchionne je pred svega nekoliko dana smijenjen s pozicije izvršnog direktora, nakon što mu se zdravstveno stanje iznenada pogoršalo zbog komplikacija s operacijom ramena u bolnici u Zurichu. Na njegovu je poziciju šefa Fiat Chryslera imenovan Mike Manley, šef kompanije Jeep.

Druge okolnosti njegove smrti za sada nisu poznate.

Sergio Marchionne (66) legenda je automobilske industrije. Poznat je po svojim iskrenim i osebujnim medijskim istupima, ali i kao radoholičar koji je u tvornici znao boraviti i po 14 sati dnevno. Industrija ga, pak, poznaje kao čovjeka koji je američki Chrysler spasio od potpunog bankrota u 2009. godini.

U vrijeme svjetske financijske krize bio je šef talijanskog Fiata kojeg je u četrnaest godina, koliko je bio na toj poziciji, okrenuo od 7 milijardi dolara gubitka, do 1,2 milijarde dobiti u 2018. godini. Poslije je udruženjem uspješnog Fiata i Chryslera, ovog američkog proizvođača povukao s ruba bankrota. Chrysler je, naime, sada treći najjači proizvođač automobila u SAD-u, nakon General Motorsa i Forda.

- Sergio Marchionne, čovjek i prijatelj, otišao je. Moja obitelj i ja bit ćemo mu zauvijek zahvalni na svemu što je učinio - rekao je John Elkann, prvi čovjek Exora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:55