Priča o uspjehu

Uložila je životnu ušteđevinu, posudila novac od prijatelja pa izgradila poslovno carstvo

BlackLine danas vrijedi više od dvije milijarde dolara, a njihovim se dionicama trguje na Njujorškoj burzi
Therese Tucker, direktorica kompanije BlackLine
 BlackLine/FACEBOOK

Therese Tucker potrošila je cijelu svoju ušteđevinu za mirovinu, dosegla limite na kreditnim karticama te podigla drugu hipoteku na svoj dom. Sve to kako bi osnovala i postavila na noge svoju kompaniju BlackLine, tehnološku tvrtku specijaliziranu za izradu financijskih softwarea sa sjedištem u Los Angelesu.

Dodatno, u tim počecima 2001. godine, dvoje joj je prijatelja posudilo novac kako bi mogla isplaćivati prve plaće svojim radnicima. Ipak, bio je to rizik koji se isplatio.

BlackLine danas, piše BBC, vrijedi više od dvije milijarde dolara, a Tuckerina se imovina procjenjuje na 380 milijuna. Iako široj javnosti možda nepoznata, njena kompanija danas broji više od dvije tisuće klijenata. Njihov knjigovodstveni software tako koriste globalni divovi poput Coca-Cole, eBaya i Philipsa.

Prema magazinu Forbes, Therese Tucker jedna je od najbogatijih američkih poduzetnica koja je svoje poslovno carstvo gradila samostalno, s vlastitim kapitalom.

Kada je pokretala kompaniju, ispričala je za BBC, nije ni pomišljala tražiti ulaganja u fondovima rizičnih kapitala. Tada, prisjeća se, nije znala ni kako pronaći ulagače.

- Iskreno, sumnjam da bi itko doista investirao u kompaniju tada - iskrena je Tucker, 57-godišnja poduzetnica koja je odrasla na farmi na Srednjem Zapadu SAD-a, a diplomu iz računalnih znanosti i matematike stekla na Sveučilištu Illinois.

Smatrala je da nijedan investitor neće biti zainteresiran za ulaganje u njezinu kompaniju s obzirom na to da je iza nje bilo nekoliko pokušaja pokretanja startupa koji nisu uspjeli. Dodatno, činjenica da je žena koja pokreće IT kompaniju nije joj bila vjetar u leđa. Recimo, lani je samo 15 posto ukupnog iznosa, koji fondovi rizičnog kapitala ulažu u tehnološku industriju, otišlo u kompanije čije su osnivačice žene, navodi BBC.

Prije pokretanja BlackLinea, Tucker je bila direktorica za tehnologiju u IT kompaniji SunGard, no s te se pozicije povukla kako bi se posvetila odgoju dvoje tada male djece. Na ideju da pokrene BlackLine došla je na sastanku sa svojim osobnim bankarom. Primijetila je, naime, da je program za izračunavanje poreza koji je kompanija tada koristila neefikasan. Znala je da može napraviti bolji pa je to i učinila.

Iako je BlackLine zaista pokrenula s vlastitom ušteđevinom uz pomoć prijatelja, 2013. godine prodala je većinski udio private equity kompaniji Silver Lake Partners i tako osigurala investiciju od 200 milijuna funti (cca 253,5 milijuna dolara). Kompanija je tri godine kasnije izašla i na Njujoršku burzu.

Tucker odskače od ostatka tehnološke industrije samom činjenicom da je kao žena, starija od 40 godina, izgradila tako uspješnu IT kompaniju, smatra Christie Pitts, partnerica u investicijskom fondu Backstage Capital, koji ulaže u žene, etničke manjine i LGBT zajednicu.

- Ponudila je kontra narativ uobičajenoj tehnološkoj poslovnoj priči - dodala je Pitts.

Sama Tucker svjesna je da je tehnološka industrija još uvijek primarno muška grana, kao i da njezini predvodnici ne čine dovoljno kako bi privukli žene. Međutim, drago joj je, kaže, što toga nije bila svjesna kada je pokretala BlackLine. Bila je, prisjeća se, naprosto previše okupirana podizanjem kompanije na noge da bi ju rodna neravnopravnost obeshrabrila ili joj odvratila pažnju s njenog cilja. Ipak, svjesna je i da je seksualno uznemiravanje još uvijek dio korporativne svakodnevice.

- Jednostavno se nosite s time. Niste ulagali žalbe jer bi to usporilo vašu karijeru - rekla je Tucker za BBC.

Ipak, dodaje, današnje mlade žene naučile su se kvalitetnije boriti za sebe i bolje radne uvjete. Direktorica BlackLinea u tome im nastoji pomoći te redovito drži predavanja u srednjim školama i na raznovrsnim događanjima u tehnološkoj industriji kako bi ohrabrila i inspirirala mlade žene na karijere u STEM području

- Mislim da je najbolja stvar u mom odrastanju na farmi bilo to što farmeri žele imati sinove, no moj otac nije imao nijednog sina - objašnjava Tucker koja ima tri starije sestre.

Od njih se, prisjeća se, očekivalo da odrađuju sve zadatke, voze traktore, popravljaju automobile, hrane svinje i kokoši, sudjeluju u žetvama. Ukratko, radile su sve poslove koji se tradicionalno doživljavaju muškima.

- Ljudi mi govore 'Oh, srušili ste barijere', a ja se pitam koje barijere. Nisam ni znala da postoje - poručila je Tucker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:21