Globusov menadžer tjedna

U razvoju softvera kompanija Filipa Ljubića potukla je ove godine Apple i Google

QS se uspio probiti do velikih klijenata poput Coca-Cole, BBC-a, Facebooka, Nestlea, Lufthanse
Filip Ljubić
 Bruno Konjević / CROPIX

Što je postigao?

Nakon zanimljivog karijernog starta u najpoznatijoj hrvatskoj kompaniji koja se bavi svemirskom tehnologijom, Amphinicy, s poslovnim partnerom, programerom Daliborom Jurgecom, pokrenuo je Q Software, tvrtku koja za klijente razvija aplikacije. Zvuči uobičajeno, takvih tvrtki u Hrvatskoj veći ima na desetke, ali QS se uspio probiti do velikih klijenata poput Coca-Cole, BBC-a, Facebooka, Nestlea, Lufthanse i starih bankarskih konglomerata UBS-a i Credit Suissea. Upravo zato, ali i zbog toga što su u razvoju aplikacija ove godine preskočili Apple i Google, Deloitte ih je pogurao na visoko treće mjesto najbržerastućih tehnoloških kompanija u Europi.

Zašto je to važno?

Važno je za QS, jer kompanije koje se nađu na vrhu takvih ljestvica imaju zajamčen ulaz u društvo elitnog biznisa. Važno je za Hrvatsku, jer postavlja novi marker prepoznatljivosti zemlje koju većina povezuje s vrućim ljetnim odmorom i razuzdanim partijanjem (što je bolje od dugotrajne, sada ipak napuštene, percepcije ratom razorene balkanske državice). Osim QS-a, na Deloitteovoj ljestvici od hrvatskih kompanija našli su se dosad i Rimac Automobili, Hangar 18, Gauss, Serengeti, Telum, Axilis i još nekoliko manje poznatih kompanija.

Kako posluje?

Rastu. U razdoblju od 2014. do 2017. povećali su se za 3894 posto (približno 39 puta). Ove godine narast će 30 do 40 posto, što po procjenama Uprave znači skok prihoda za otprilike milijun dolara. Prošlu godinu završili su s prihodom od 15,3 milijuna kuna i neto zaradili 479.300 kuna.

Što će učiniti u budućnosti?

I dalje su u permanentnom lovu na kremu globalnih klijenata. Konkurencija na softverskom tržištu je ogromna, zato traže najbolje klijente koji će moći financirati najbolje i najzahtjevnije proizvode. Takve reference otvaraju im vrata za sljedeći krug biznisa. Uredi su im, osim zagrebačke središnjice, u Zürichu, Belfastu, Oslu, Los Angelesu i Torontu. Trenutačno rade na vlastitoj aplikaciji koja će unaprijediti komunikaciju unutar kompanija.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Globus
Naslovnica Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:05