Život na određeno vrijeme

Tužna priča Puležana koji već 13 godina ne može dobiti stalni posao

Radi kao instruktor vožnje, vozač za dostavu raznih proizvoda, mehaničar na održavanju vozila...
Ilustracija
 Profimedia, Robo Homola - CIF

- U jednoj auto kući su mi produžili ugovor, opet na tri mjeseca. Super, ima nade, mislim si, i nakon mjesec dana - otkaz. I to su mi dali otkaz u dva i pol. Radiš do tri sata i gotovo. Elegantno su mogli ne produžiti mi ugovor, ali ne, produžili su ga i nakon mjesec dana raskinuli prije roka. Neki ti raskinu ugovor i na pola mjeseca. Osjećaš se nemoćan, posve te drže u šaci, raspolažu tvojim vremenom, tvojim životom - kaže ovaj obiteljski čovjek, otac dvoje djece za Glas Istre.

Nakon godina rada u Italiji odlučuje se 2006. vratiti u domovinu, gdje osniva obitelj i traži posao. Po struci tokar zapošljava se u bravariji, prvo na crno, onda ga gazda i prijavljuje, ali nakon nekoliko mjeseci više nije bilo plaće. I do tada im je službeno uplaćivao minimalac, a ostalo davao na ruke, onako u prolazu, po 500, tisuću kuna. Onda je stiglo puno posla i gazda je tražio da rade prekovremeno, ali i dalje bez plaće. Tada su se posvađali, zaprijetio je tužbom i onda mu je ipak isplatio zaostatke, ali je i po to morao ići dva-tri puta. Doprinosi su uplaćivani redovno, provjerio je, ali ne za mjesece za koje nije dobio plaću.

Uslijedile su godine prelazaka s posla na posao. Radi kao instruktor vožnje, vozač za dostavu raznih proizvoda, mehaničar na održavanju vozila i voditelj autoservisa, teleoperater, prodavač u trgovinama autodijelova i nautičke opreme… Na brojnim razgovorima nije "prošao". Za vozača u transferu aviogostiju nije bio pogodan jer je "obiteljski čovjek, s djecom pa ne bi mogao uskočiti usred noći, odvesti se na drugi kraj zemlje". I tako je u posljednjih devet godina skupio možda pet-šest godina radnog staža.

Priča je ovo jednog Puležana, 54-godišnjaka iza kojeg su desetljeća nesigurnog zaposlenja, rada i života na određeno. Pristao je podijeliti svoja radnička iskustva, razumljivo, bez navođenja imena jer je i dalje ovisan o tom "vrlom novom slobodnom tržištu rada", čiju daljnju deregulaciju neki i dalje prizivaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:45