Imenovani i zamjenici

Tonći Peović ponovno izabran za predsjednika Udruženja zračnog prometa pri HGK

Peović je istaknuo kako je lani u RH prijevoz putnik porastao za čak 18 posto
Tonći Peović, direktor Zračne luke Brač
 CROPIX

Tonći Peović, direktor Zračne luke Brač, na skupštini održanoj u petak ponovno je izabran za predsjednika Udruženja zračnog prometa pri HGK, priopćili su danas iz te institucije.

Za zamjenike predsjednika Udruženja izabrani su Nino Karamatić iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Jasmin Bajić, direktor Croatia Airlines i Lukša Novak, direktor Zračne luke Split.

Peović na sjednici je podnio i izvještaj o radu za razdoblje od 2014. do 2018. te iznio analizu stanja ove djelatnosti za 2017. godinu.

„Zračni promet postao je sve značajniji model prijevoza putnika, a u posljednjih nekoliko godina osim povećanja prijevoza putnika, bilježi se i znatno povećanje prijevoza robe i pošte. Na globalnoj razini evidentiran je porast prijevoza putnika od oko sedam posto, a u RH povećanje u 2017. iznosi čak 18 posto. Stoga je u 2017. većina zračnih luka oborila i vlastite rekorde”, naglasio je Peović.

Pritom je naveo kako je ZL Split dosegla gotovo 3 milijuna putnika s porastom od 23,3 posto u odnosu na 2016.; ZL Franjo Tuđman je ostvarila porast od 13 posto s prometom većim od 3 milijuna putnika, dok je ZL Dubrovnik imao 2,3 milijuna putnika, što je rast od 16,7 posto u odnosu na godinu ranije.

„Stoga i ne čude velike investicije, u ZL Split u iznosu 347 milijuna kuna bez PDV-a, ZL Franjo Tuđman koja je otvorila novi terminal u ožujku 2017. za prihvat 3,5 milijuna putnika godišnje te ZL Dubrovnik kojoj je u drugoj fazi projekta dodijeljeno 858,5 milijuna bespovratnih sredstava”, dodao je Peović.

Ostale zračne luke u Zadru, Puli te na Braču također bilježe dvoznamenkasta povećanja broja putnika kao i investicije u infrastrukturu. Croatia Airlines u 2017. prevezla je preko 2 milijuna putnika što je za 9,6 posto više nego 2016. Prema podatcima za siječanj i veljaču 2018. zabilježeno je povećanje prometa putnika u iznosu od 15 posto, što pokazuje daljnju tendenciju rasta broja putnika u zračnom prometu RH, stoji u priopćenju HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:24