Portret menadžera

Tko je obitelj koja stoji iza velike kompanije mlinarskog sektora sa sjevera Lijepe naše?

Radeći u tišini, Čakovečki Mlinovi obitelji Varga opet su probili desetpostotnu granicu rasta cijene svoje dionice
Ružica Varga (u krugu)
 CROPIX/Čakovečki mlinovi

Što je postigao?

Radeći u tišini, Čakovečki Mlinovi obitelji Varga prošli su tjedan opet probili desetpostotnu granicu rasta cijene svoje dionice, nakon što su na Zagrebačkoj burzi objavili da je kompanija angažirala zagrebačku investicijsku kuću Interkapital kao financijskog savjetnika u pronalaženju ”strateških i financijskih opcija za unapređenje dugoročne održivosti i strateško jačanje grupe”. Scenariji koji se razmatraju, objasnili su u pismu dioničarima, ”uključuju nastavak samostalnog poslovanja uz dodatna značajna ulaganja u pojedina poslovna područja”.

Zašto je to važno?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Čakovečki mlinovi
Čakovečki mlinovi

Čakovečki mlinovi nikada nisu bili među tvrtkama koje se ističu svojom javnom eksponiranošću, iako su niz godina, kada je izlazilo hrvatsko izdanje Forbesa, iz godine u godinu bili sve bliže vrhu na ljestvicama najuspješnijih i najbogatijih kompanija. Nije zato čudno da je njihova najava ozbiljnog poslovnog iskoraka izazvala snažan interes tržišta kapitala, dovoljan da i mali krug preživjelih ulagača na Zagrebačkoj burzi zaključi kako je riječ o kompaniji u čiju dionicu vrijedi uložiti, iako stiže iz naoko dosadnog, mlinarskog sektora. Važno je zato što pokazuje koliko vrijedi kvalitetna uprava koja i obiteljsku kompaniju vodi u skladu s najboljim pravilima struke.

Kako posluje?

S dva obavezna i jednim dobrovoljnim mirovinskim fondom u vlasničkoj strukturi, među kojima je AZ OMF najjači pojedinačni dioničar, ispred partnera Stjepana i Ružice Varga, Čakovečki mlinovi su financijski solidno potkovani i dovoljno profitabilni da su potkraj prošle godine isplatili solidnu dividendu od 70 kuna po dionici.

Što će učiniti u budućnosti?

Tu će značajnu ulogu imati Interkapital čiji je posao otkriti najzanimljivije interese potencijalnih partnera u najrazličitijim mogućim scenarijima ulaganja i prodaje. Uprava kojoj je na čelu Stjepan Varga najavila je značajna ulaganja u pekarsku proizvodnju, ali prvenstveno u maloprodajnu mrežu odakle stiže i lavlji dio prihoda i dobiti grupe.

cakovec,060303
stjepan varga / direktor cakoveckih mlinova
foto:teodor goricanec
-pok-
HANZA MEDIA
Stjepan Varga, direktor Čakovečkih mlinova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:44