Samozatajni "Kralj Škotske"

Tko je Anders Povlsen, milijarder koji je u napadima na Šri Lanki izgubio troje djece?

Povlsen je najveći privatni zemljoposjednik u Škotskoj, te drugi najveći u UK
Anders Holch Povlsen sa suprugom Anne
 Ritzau Scanpix/Tariq Mikkel Khan / REUTERS

Danskog milijardera Andersa Holcha Povlsena na Uskrs je zadesila nezamisliva tragedija, izgubio je troje djece u terorističkom napadu na Šri Lanki.

- Mogu potvrditi da je ubijeno troje djece. Nemamo daljnjih komentara i molimo da se u ovom trenutku poštuje privatnost obitelji - poručio je Jesper Stubkier, glasnogovornik Bestsellera, Povlsenova lanca za prodaju odjeće. Nisu precizirali o kome je točno riječ.

Zna se da su Povlsen i njegova supruga Anne Storm Pedersen, s kojom se upoznao kad je ona počela raditi u prodaji u Bestelleru, imali četvero djece: Almu, Agnes, Astrid i Alfreda. Alma je prije nekoliko dana objavila fotografiju svojih sestara i braće kako sjede uz bazen.

View this post on Instagram

3 x små ferie basser

A post shared by ALMA STORM HOLCH POVLSEN (@almashpovlsen) on

Prije ove stravične tragedije, Povlsen je na međunarodnoj sceni bio poznat i pod nadimcima „Vlasnik Škotske”, pa čak i „Kralj Škotske”. Naime, taj modni mag, vlasnik međunarodnog lanca trgovina odjećom Bestseller (u čijem su portfelju i brendovi Vero Moda i Jack&Jones) i najveći pojedinačni dioničar britanske online trgovine ASOS, u svom vlasništvu ima skoro 900 četvornih kilometara zemlje u Škotskoj.

To ujedno znači i da je danski milijarder najveći zemljoposjednik u tom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva, dok je u cijelom UK zasjeo na drugo mjesto osoba s najviše zemlje. Prema pisanju Daily Maila, Povlsen u portfelju od 11 škotskih imanja, ima i dvorac, a za sve je to potrošio oko 100 milijuna funti (oko 860 milijuna kuna). Danac je imanja počeo kupovati 2006. godine, a njegov prvi potez bila je kupovina 170 četvornih kilometara velikog dijela Nacionalnog parka Cairngorm u Glenfeshieu, za što je izdvojio 7,9 milijuna funti, oko 68 milijuna kuna.

Sve je to bio u stanju zahvaljujući poslovnom carstvu koje je vodio. Posao je, sa samo jednom trgovinom u malom mjestu Brande, 1975. godine pokrenuo njegov otac Troels. S vremenom se jako proširio. Danas zapošljavaju oko 15.000 ljudi i u svom vlasništvu imaju brendove kao što su Jack & Jones i Vero Moda. Osim toga, imaju i 30 posto udjela u Asosu, najvećoj online britanskoj trgovini za prodaju odjeće.

U škotska se prostranstva zaljubio još kao dječak, a kada je počeo kupovati zemlju, njegova je ideja bila, navodi portal Herald Scotland, zaštiti i očuvati prirodna bogatstva kojom Škotska obiluje. On i njegova supruga Anne, vlasnici su holdinga Wildland pod čijim su okriljem njihovi posjedi, a oboje su zainteresirani da osim prirodne baštine, očuvaju i onu kulturološku i arheološku.

- Želimo obnoviti dijelove škotskih visoravni, vratiti ih u njihovo nekadašnje veličanstveno stanje i popraviti štetu koju im je svojim djelovanjem nanio čovjek. Nije riječ samo o zemlji kao takvoj, veći o drugim elementima bogate škotske baštine - stoji u opisu misije Wildlanda koji potpisuju Anne i Anders Povlsen.

Supružnici su se intenzivno uključili u britanski nacionalni program pošumljavanja, posadivši milijune stabala te preuzimajući brigu nad lovom na jelene, koji u Glenfeshieu nemaju prirodnog neprijatelja pa su se pretjerano razmnožavali. Osim brige za prirodna prostranstva, supružnici su uložili milijune funti u renoviranje seoskih kuća i šumskih koliba u luksuzna, ali skrovita mjesta za iznajmljivanje.

Ipak, neslužbeni kralj Škotske, na meti je brojnih kritika zbog količine zemlje koju drži u svom vlasništvu. Herald Scotland je primjerice pisao kako je sama činjenica „da jedna osoba u svojim rukama drži toliko zemlje pogrešna”.

- To je kao s monarhijom: u redu je kad je kralj dobar, ali loše je kad nije. Ne možemo ovisiti o nečijim hirovima velikodušnosti i uljudnosti - stoji u njihovom članku.

Povlsen, s obitelji živi na njihovom imanju Constantinsborg, koje datira u 14. stoljeće, u Danskoj zapadno od grada Aarhusa, a zanimljivo je i da je kupio zemljište u Karpatima u Rumunjskoj, i to s ciljem da tamo otvori divlji rezervat za vukove, medvjede i risove.

Prema Forbesu, Povlsenovo se bogatstvo procjenjuje na 7,9 milijardi dolara, od čega gotovo četiri milijarde dolaze iz njegovog modnog diva Bestseller. Sa suprugom Anne ima četvero djece, a troje je tragično preminulo u terorističkim napadima na Šri Lanki na Uskrs.

Njegova se obitelj, inače, već suočavala s napadima. Povlsenovi su 1998. godine, navodi Daily Mail, bili meta ucjenjivača Kurta Hansena koji je prijetio da će ubiti članove obitelji ako mu ne isplate milijun funti. Hansen im je slao prijeteća pisma, urezivao svoje inicijale na njihove automobile, a jednom je i provalio u njihov obiteljski dom i ostavio poruku samo nekoliko metara od sobe u kojoj su spavali. Kada ga je policija uhapsila, Hansen je kod sebe imao lisice, ljepljivu traku, zapaljive tekućine te pištolj, a u njegovom su domu policajci pronašli maske, knjigu o otrovima te tajnu sobu skrivenu ispod podnih dasaka.

Dodatno, prema pisanju tog britanskog portala, 2003. godine njihov bliski obiteljski prijatelj otet je u Indiji, gdje Polvsenov Bestseller ima svoje tvornice. Otmičari su ga zabunom zamijenili za jednog od Povlsenovih, a tada je, srećom, nakon automobilske potjere bio spašen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:08