Dani turizma

Štandovi pod navalom nezaposlenih, ministar zadovoljan, poslodavci nisu oduševljeni...

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.1.2019. u 13:20

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.1.2019. u 13:20

Zagreb, 250119.
Velesajam
Dogadjaj Dani poslova u turizmu je okupiti brojne poslodavce iz turistickog sektora i nezaposlene zainteresirane za rad u turistickoj sezoni. Manifestacija Dani poslova u turizmu odrzava se trecu godinu za redom, a organiziraju je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo turizma, Hrvatski zavod za zaposljavanje i Hrvatska turisticka zajednica. Dogadjaj su obisli ministar turizma Gari Cappelli i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavic . Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

Iako su odmah po otvorenju Dana poslova u turizmu na Zagrebačkom velesajmu štandovi vrlo brzo bili pod navalom brojnih nezaposlenih, izlagači koji su i na ovaj način odlučili potražiti radnu snagu, priznali su nam kako je ponuda radnika ove godine - manja nego ikad.

- Osim u Zagrebu, bili smo na sajmu poslova i u Osijeku i moramo priznati da smo ove godine primili najmanje molbi dosad. Ne znamo što je razlog, ali primjećujemo kako nam se uglavnom javljaju dvije skupine - mladi bez dana iskustva koji su tek izašli iz škola te ove godine masovno umirovljenici, kojima su zakonske izmjene omogućile da rade do četiri sata dnevno. Tražimo 200-injak radnika i nadamo se da ćemo se uspjeti pokriti, pojasnili su nam prvog dana otvorenja sajma na štandu turističke kompanije Jadran d.d.

Slično potvrđuju i djelatnici FINA Gotovinskih servisa, koji putem sajma traže pomoćne radnike u turizmu obzirom se tvrtka, između ostaloga, bavi i facility managementom.

- Tražimo 40-ak radnika, uglavnom na poslovima čistačica, ali ove godine primjećujemo da je interes slabiji. Bili smo u Osijeku, i već se tamo vidjelo da je potražnja od strane radnika manja nego prijašnjih godina, poručili su iz tvrtke.

Najveće gužve pritom su bile na štandovima većih, poznatijih kompanija kao što su Valamar, Maistra, Bluesun ili Falkensteiner, a svi više manje primjećuju kako su se kvalificirani radnici uglavnom razbježali.

Tome usprkos, ministar rada Marko Pavić koji je sajam obišao u društvu ministra turizma Garija Cappellija najavio je velik interes, sve skupa 80 poslodavaca te očekivanih pet tisuća posjetitelja.

- Odaziv je odličan, želimo aktivirati radnu snagu, posebno onu domaću, dok nam je uvoz radnika krajnja mjera. Osigurali smo dvije milijarde kuna za proaktivan pristup zapošljavanju, rekao je ministar Pavić uoči obilaska sajma.

Ministar Cappelli pojasnio je kako plaće u turizmu više nisu problem iz razloga što su prijašnjih godina kontinuirano rasle, između ostaloga, zahvaljujući poreznim i drugim rasterećenjima.