Jasminka Horvat Martinović

Spajanjem Wiener i Erste osiguranja potaknut će se daljnji razvoj bankoosiguranja

Nova predsjednica Uprave jedne od najvećih osiguravateljskih kuća u Hrvatskoj
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
 Wiener osiguranje

Jasminka Horvat Martinović 1. svibnja preuzela je kormilo hrvatskog Wiener osiguranja i postala novom predsjednicom Uprave. U svom prvom intervjuu nakon imenovanja otkrila nam je kakve se promjene događaju u ovoj kompaniji i što će biti njeni prioriteti na novoj funkciji. Prva žena predsjednica Uprave ove osiguravateljske kuće u Hrvatskoj, ispričala nam je i kako je tekao njen profesionalni put, čime se sve do sada bavila te što joj je u karijeri pomoglo da dođe do svoje današnje funkcije.

Nedavno, točnije 1. svibnja, postali ste predsjednica Uprave Wiener osiguranja, koji su vaši prioriteti na novoj funkciji? Čemu će te se posebno posvetiti?

Planovi Wiener osiguranja su vrlo ambiciozni, što se može vidjeti i iz naših dosadašnjih odličnih poslovnih rezultata koji su zaokruženi i osvajanjem Zlatne kune 2017. za najuspješnije osigurateljno društvo u Hrvatskoj. Trenutno smo 4. osiguratelj na tržištu osiguranja i 2. osiguratelj na području životnih osiguranja. U budućnosti želimo nastaviti taj rast na tržištu, još značajnije se fokusirati na životna osiguranja, širiti poslovanje s naglaskom na zdravstvena osiguranja i raditi na vrhunskoj kvaliteti usluge kako bi optimalno zadovoljili potrebe naših klijenata. Vrlo nam je važan i odnos sa strateškim partnerom Erste bankom, što će se posebno doći do izražaja nakon pripajanja Erste osiguranja Wiener osiguranju.

Da, zapravo je vaše imenovanje dio nešto širih promjena u tvrtki, bankoosiguratelj Erste osiguranje bit će pripojen Wiener osiguranju. Što se sve mijenja s ovim pripajanjem?

Proširenje poslovanja bankoosiguranja jedan je od strateških ciljeva Vienna Insurance Group (VIG) u sklopu programa upravljanja - Agenda 2020, koji je usredotočen na optimizaciju proizvoda i prodaje. U skladu s time, donesena je odluka da se maksimalno iskoriste pogodnosti za klijente, Erste banku i osiguratelja povezivanjem resursa i nadležnosti dviju tvrtki. Spajanjem ovih dvaju društava VIG koncerna potiče se daljnji razvoj bankoosiguranja, s fokusom na neživotna i zdravstvena osiguranja. Najveću korist za klijente, Erste banku i osiguranje vidim u okrupnjavanju resursa i kompetencija.

Kako ste započeli svoju karijeru, na kojem radnom mjestu?

Prvi posao odmah je zacrtao moj karijerni put. Počela sam raditi u jednom manjem osiguravajućem društvu na aktuarskim poslovima i poslovima razvoja proizvoda. Velika prilika za učenje i napredak ukazala mi se jer sam tamo radila od samog osnivanja društva čime sam dobila uvid i znanja o širokom spektru poslova. Kasnije mi je to uvelike koristilo. U to vrijeme je u Hrvatskoj prvi put organizirano školovanje iz aktuarske matematike što je značajno doprinijelo razvoju aktuarstva, ali i osiguranja u Hrvatskoj.

Gdje ste sve radili i koje ste dužnosti obnašali prije dolaska u Wiener osiguranje?

Osim spomenutog, karijeru sam od 2002. nastavila u Generali osiguranju, opet od samog osnivanja predstavništva u Hrvatskoj. Na funkciju članice Uprave dolazim 2003., a u nastavku karijere bila sam zadužena za mnoge sektore i područja, od životnih i neživotnih osiguranja, šteta, aktuarskog odjela, uvođenja bankoosiguranja, kontakt centra, pa sve do procesa uvođenja proizvoda i implementacije IT sustava. Kroz sve to stekla sam veliko iskustvo i potrebnu širinu znanja, što mi je pomoglo da u karijeri dođem do ovdje gdje sam danas.

Kada ste došli u Wiener osiguranje i što ste sve radili od početka pa do danas?

U Wiener osiguranje VIG došla sam krajem 2013. godine na mjesto članice Uprave, odgovorna za neživotna osiguranja, suradnju s brokerskim kanalom, korporativna osiguranja i reosiguranje. U protekle četiri godine, dodatno sam upotpunila svoja znanja i iskustva radeći na razvoju i rastu Wiener osiguranja na tržištu.

Studirali ste matematiku na Sveučilištu u Zagrebu. Koliko vam je i kako znanje sa studija pomoglo u karijeri?

Smatram da mi studij matematike značajno pomaže u širokom spektru poslova koje radim u smislu izgrađene analitičnosti i logike koja se razvije tijekom studija. To se posebno odnosi na načine na koje rješavam izazove s kojima se svakodnevno susrećem u poslu.

Jeste li kroz karijeru prolazili i dodatne edukacije i usavršavanja? Koliko je dodatno obrazovanje važno na profesionalnom putu poput vašega?

Znanje i dodatna edukacija oduvijek su mi bili vrlo važni za razvoj. Od malena su me roditelji poticali na usvajanje dodatnih znanja i kontinuirano učenje. Često sam se usavršavala i sudjelovala na mnogim edukacijama i konferencijama, među kojima je i Business performance management na Management Center Europe u Bruxellesu. Sudjelovala sam na više međunarodnih konferencija i seminara vezanih uz aktuaristiku, inovaciju proizvoda, razvoj prodajnih kanala, bankoosiguranje i slično. Od lipnja 2001. imam status ovlaštenog aktuara izdanog od Ministarstva financija i redovna sam članica Hrvatskog aktuarskog društva.

Kako su vam prethodni poslovi koje ste radili koristili u razvoju karijere? Jesu li vam ta iskustva pomogla da dođete do pozicije na kojoj ste danas?

Imala sam priliku dodatno se obrazovati nakon fakulteta na području aktuarske matematike i započeti s radom kao aktuar, što je u to vrijeme u Hrvatskoj bilo nedovoljno poznato i gotovo egzotično zanimanje. Imala sam sreću da se područje aktuaristike, kao i cjelokupnog osiguranja, intenzivno razvijalo i pružalo brojne mogućnosti za osobni razvoj i inovativnost. Sa zadovoljstvom mogu reći da sam cijelu karijeru radila ono što volim pa mi je to bio i poticaj za svako daljnje usavršavanje i napredovanje. Bogato iskustvo na raznim poslovima razvoja društava, razvijanje kompetencija i širok spektar znanja, uz marljiv i predan rad, omogućili su mi da dođem do pozicije na kojoj sam danas.

Sve vaše obaveze, posebno na novoj poziciji predsjednice Uprave, ostavljaju malo slobodnog vremena. Kako koristite rijetke slobodne trenutke?

Iznimno je važan dobar balans privatnog i poslovnog života, za što je potrebno dobro planirati vrijeme, biti discipliniran i fokusiran i naravno, imati potporu obitelji. Na sreću, jako dobro uspijevam balansirati svoje privatne i poslovne interese pa tako imam divnu obitelj s kojom najradije provodim slobodno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:40