Radna romansa

Smiju li Hrvati ljubovati na radnome mjestu? Neki će vašeg partnera zaposliti bliže vama

Provjerili smo dopuštaju li domaći poslodavci romansu na radnome mjestu i kakva je njihova interna politika
Steve Easterbrook
 Shannon Stapleton / REUTERS

Izvršni direktor McDonald’sa Steve Easterbrook (52) otpušten je u nedjelju nakon što je otkriveno da je bio u ljubavnoj vezi sa zaposlenicom iz tvrtke.

Britanac koji je na čelu McDonald’sa proveo gotovo pet godina i prima mjesečnu plaću od milijun dolara “prekršio je politiku tvrtke” i “pokazao slabu moć rasuđivanja”, naveli su u objašnjenju iz McDonald’sa. Sam Easterbrook je priznao ljubavni odnos s podređenom kolegicom te u e-mailu upućenom zaposlenicima naveo da je “to bila pogreška”.

#Metoo pokret

Iako je odnos između čelnika i zasad neimenovane zaposlenice (ili zaposlenika) bio sporazuman, a Easterbrook je i odnedavno razvedeni otac troje djece, najveći lanac brze hrane na svijetu pozvao se na stroga interna pravila koja visokorangiranim menadžerima kompanije zabranjuju stupanje u romantične odnose s osobljem. Kako navodi Reuters, nakon društvenog pokreta #MeToo, koji je osvijestio globalni problem seksualnog zlostavljanja na radnome mjestu, korporacije svoje direktore drže pod strogom prismotrom. Tvrtkama je, čini se, jednostavnije zabraniti sve romantične odnose na radnome mjestu nego riskirati skandal koji bi potencijalno ugrozio njihov imidž i donio multimilijunske tužbe.

Što se Hrvatske tiče, iako je prema istraživanju portala Moj posao iz 2015., više od 80 posto Hrvata priznalo upletenost u ljubavnu vezu na poslu, na našim prostorima do sada nije zabilježen slučaj da su čelnik ili čelnica tvrtke otpušteni zbog ljubavne veze. Kako bismo provjerili dopuštaju li domaći poslodavci romansu na radnome mjestu i kakva je njihova interna politika, kontaktirali smo neke od najvećih domaćih tvrtki iz telekomunikacijskog, bankarskog, prehrambenog i trgovačkog sektora. Iz telekoma A1 Hrvatska tako su nam odgovorili da ne zadiru u privatne odnose zaposlenika, bez obzira o kojoj se razini unutar kompanije radilo.

Adekvatna ljubav

“Veze na radnome mjestu nisu ništa neuobičajeno, na bilo kojem poslu i u bilo kojoj kulturi. Pravila ponašanja jednako vrijede za sve, a na zaposlenicima je da na adekvatan način odijele privatno od poslovnog”, stoji u odgovoru A1.

Iz trgovca namještajem Ikea Hrvatska odgovorili su nam da su ponosni na to što su njihovi kolege i kolegice svoje životne partnerice i partnere pronašli upravo u njihovoj tvrtki, a svima koji se zbog nove funkcije u tvrtki trebaju seliti na neko drugo mjesto pružaju i mogućnost da tamo zaposle njihovog partnera ako je to moguće.

“Kako bismo spriječili mogući sukob interesa, u tvrtki Ikea naši zaposlenici i zaposlenice ne trebaju hijerarhijski i linijski odgovarati svojim partnerima”, navode.

Nešto stroži pristup imaju u Erste banci, pa navode da “na prvo mjesto stavljaju poštovanje etičkih i profesionalnih standarda”.

“Naša interna politika podrazumijeva da se partneri ne nalaze u istoj ‘reporting’ liniji, a ako se to ipak dogodi, zajedničkim se dogovorom pronalazi prihvatljivo rješenje. U Erste banci postoje primjeri zaposlenika koji su se upoznali na radnome mjestu te ostvarili uspješne veze i brakove, a dosadašnja praksa pokazala je da je u svakodnevnom radu moguće odvojiti profesionalnu i privatnu sferu”, odgovaraju.

Nije ih briga

Iz Hrvatske pošte kratko su priopćili da “se ne bave privatnim životima svojih zaposlenika” te da je “pravo na privatnost naglašeno u etičkom kodeksu koji je propisao poslodavac”.

Željko Potočnjak, profesor na Katedri za radno i socijalno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, objasnio nam je da radno pravo ne propisuje zabranu romantičnih veza na poslu, nego je to propisano internim aktima tvrtke.

- Svaka tvrtka ima etički kodeks i interne standarde ponašanja. Ako zaposlenik prekrši taj etički kodeks, posljedice neće samo biti etičke, nego zaposlenik može ostati bez posla, ali o tome prosuđuju same kompanije. Ne mogu govoriti o tome u kojoj mjeri takve kompanijske odredbe postoje kod nas, ali poznati su slučajevi gdje se romantični odnosi mogu regulirati po hijerarhijskoj osnovi - navodi Potočnjak.

Odvjetnik i stručnjak za radno pravo Dario Jozić izrazio je skepsu oko toga da pravilnici kompanije zabranjuju ljubavne odnose jer “veza kao veza ne bi trebala imati nikakav utjecaj na poslovanje tvrtke”.

- Teško mi je komentirati konkretan slučaj McDonald’sa jer ne poznajem sve detalje, ali čini mi se da je održavanje ljubavnog odnosa nedovoljna osnova za otkaz. Tko može znati jesu li ih možda ulovili ‘in flagranti’. Ako je tako, onda je to definitivno neprimjereno ponašanje zaposlenika koje mora biti sankcionirano - smatra Jozić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:30