Carlos Ghosn

Smijenjeni čelnik Nissana suočen s novim optužbama, utajio čak 35,5 milijuna dolara?

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.12.2018. u 14:21

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.12.2018. u 14:21

Carlos Ghosn, Chairman and CEO of the Renault-Nissan Alliance gestures before an interview during the 87th International Motor Show at Palexpo in Geneva, Switzerland March 7, 2017. Picture taken March 7, 2017. REUTERS/Denis Balibouse - RC1DA7A30290
Denis Balibouse / REUTERS

Carlos Ghosn

Smijenjeni predsjednik uprave japanskog proizvođača automobila Nissana Carlos Ghosn sučeljen je s novim optužbama da u protekle tri godine nije prijavio primanja od oko četiri milijarde jena (35,5 milijuna dolara), objavili su srijedu japanski mediji.

Tokijski tužitelji planiraju najkasnije početkom idućeg tjedna "iznova uhititi" i produljiti istražni pritvor poslovnom tajkunu i njegovoj desnoj ruci, bivšem direktoru Nissana Gregu Kellyju, pišu vodeći japanski mediji, uključujući dnevnike Nikkei i Mainichi.

Bude li ta informacija potvrđena, to bi značilo novu tužbu za dvojicu biznismena - povrh one da su u službenim izvješćima zatajili Ghosnova primanja u petogodišnjem razdoblju zaključno s ožujkom 2015. godine u ukupnom iznosu od oko pet milijardi jena.

Japanski tužitelji nisu željeli komentirati medijska izvješća vezana za inkriminirani dvojac koji je uhićen 19. studenog i do daljnjeg ostaje u pritvoru. U Japanu osumnjičeni mogu biti zadržani u istražnom pritvoru i biti "ponovo uhićeni" po drugim optužbama, što je izazvalo kritike u međunarodnim medijima.

Protiv Ghosna i Kellyja još nije podignuta službena optužnica. Njih dvojica opovrgavaju optužbe, tvrdeći da su tražili od vlasti da provjere jesu li podnesena izvješća o primanjima ispravna.

Ghosn je uhićen 19. studenoga u tokijskoj zračnoj luci, a njegovo je uhićenje zaprepastilo poslovni svijet.

Tužitelji su ga trebali ispitati u roku od 22 dana, a taj rok istječe u ponedjeljak. To znači da će ga toga dana "ponovo uhititi" na osnovi novih optužbi, čime će dobiti još 22 dana za ispitivanje.

Japan je dugo slavio Ghosna kao karizmatskog poslovnog čelnika koji je Nissan spasio s ivice propasti i reorganizirao ga u Renaultovu podružnicu koja dobro posluje.

Nakon neočekivanog uhićenja Ghosn je uklonjen iz odbora Nissana i Mitsubishi Motorsa, treće kompanije u savezu koji je prošle godine prednjačio u svijetu po broju prodanih automobila. U Nissanu su pokrenuli postupak odabira Ghosnova nasljednika, a konačna odluka se očekuje 17. prosinca.