Kraj jedne ere?

Silicijska dolina suočava se sa sve većim egzodusom mladih talenata tehnološkog sektora

Prema istraživanju Brunswick grupe, informatičar i inžinjeri sve se teže odlučuju na preseljenje
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Silicijska dolina, tehnološko i inovacijsko središte, dom brojnih svjetski uspješnih kompanija, gubi bitku s drugim konkurentskim lokacijama u privlačenju novih mladih talenata.

Prema istraživanju Brunswick grupe, mladi informatičari i inžinjeri sve se teže odlučuju na preseljenje u Silicijsku dolinu. Iako se svakodnevno u cijelom svijetu otvara sve veći broj radnih mjesta u ovom sektoru, čak polovina poslodavaca iz regije Bay Area izjavila je kako im je sve teže pronaći i zaposliti mlade radnike.

Razlog tomu je sve veći razvoj tehnološkog i informatičkog sektora u drugim američkim gradovima, ali i europskim i azijskim zemljama. Rezultati istraživanja provedeni na 300 radnika, pokazali su kako 49 posto ispitanika smatra kako bi prije svega, područja izvan San Francisca uskoro moglo postati novo inovacijsko središte, piše Business Insider.

Kao novu najpoželjniju državu za rad 74 posto zaposlenika navelo je Kinu. Po njihovim pretpostavkama ovaj azijski tigar u sljedećih pet godina nadmašit će Silicijsku dolinu. Naime, čak 41 posto ispitanih radnika iz tehnološkog sektora, u dobi od 18 do 34 godine, izjasnilo se kako poznati zaljev planiraju napustiti već sljedeće godine.

No, unatoč ovim lošim brojkama poduzetnici Silikonske doline i dalje su optimistični i smatraju kako najbolji dani ovog područja tek dolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:52