Upozorenje za žene

Šest stvari koje nikada ne biste smjele raditi na poslu ako želite izgraditi karijeru

Sakrijte ove talente pod bilo koju cijenu - osim ako ne želite uništiti svoju karijeru
Poslovni sastanak, ilustracija
 Profimedia, Wavebreak

Najčitaniji članak današnjeg web izdanja londonskog Financial Timesa nisu bili ni turbulencije na tržištu kapitala ni objave rezultata poslovanja najvećih svjetskih tvrtki ni geopolitička prepucavanja, već članak autorice Sarah Cooper pod naslovom „Six things working women should pretend they can’t do“ (Šest stvari za koje bi se žene trebale pretvarati da ih ne znaju raditi), uz podnaslov "Hide these talents at all costs - unless you want to derail your career" (Sakrijte ove talente pod bilo koju cijenu - osim ako ne želite uništiti svoju karijeru).

- Devedeset devet posto uspjeha na poslu odnosi se na pretvaranje: pretvaranje da ti je stalo, pretvaranje da razumiješ, pretvaranje da si već pri kraju s poslom kojeg još nisi započela. Za ženu, to znači i pretvaranje da ne znaš raditi stvari koje inače znaš raditi. Ovo je šest takvih stvari za koje je za žene bolje da ih ne rade na poslu osim ako ih ne žele raditi do kraja života - započela je Sarah Cooper članak i navela tih šest poslova:

1. Bilješke tijekom sastanka

Ovo je, navodi autorica, prvi posao za kojeg se morate raditi nevješti pod bilo koju cijenu, inače će vam karijera biti uništena. Da bi izbjegli tu sudbinu, trebate jednostavno prvi upitati: „Tko može zapisivati?“.

2. Planiranje proslava

Sakrijte svoje uzbuđenje kada se spomenu karaoke ili kolači, menadžeri će uvijek željeti takve poslove delegirati nekome poput vas. Surađujte samo do one razine da vas se ne optuži da niste timski igrač.

3. Dekoracija prostora, modni dizajn

Žene koje su pred sobom imale sjajnu karijeru u pravnim poslovima i inženjerskom birou većinu svog radnog staža su provele ugovarajući poslove uređenja kancelarija i majica s kapuljačom s logom tvrtke za koju rade.

4. Pravljene kave, uzimanje narudžbi za ručak, čišćenje frižidera

Ne radite to, to je zamka. Prvi put kada to napravite bit će to shvaćeno kao vaš prirodni zadatak na poslu. Umjesto toga donesite kavu u posebnoj čaši na posao i kažite kako vam je to muž napravio.

5. Društvene mreže

Osim ako ne radite na poslovima vezanim za marketing na društvenim mrežama, nikad ne otkrivajte da ste zaljubljenik u društvene mreže i sve vezano za njih, inače će vas menadžeri zvati u tri sata ujutro da nešto objavite za njih ili tvrtku na Linkedinu ili Twiteru. Svoju fustraciju ćete usmjeriti na supruga, uskoro ćete se i razvesti ne znajući uopće zašto vam se sve to događa.

6. Odgovarati na telefonske pozive koji nisu za vas, popravljati kopirne aparate ili software za konferencijske pozive, naručivati wc-papir, rješavati tuđe osobne probleme.

Sve te instinktivne radnje morate ugušiti ako zbilja želite izgraditi svoju karijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:38