Hrvatska u TOP 20

Samo šest zemalja na svijetu ženama i muškarcima pruža jednaka prava na tržištu rada

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

4.3.2019. u 16:47

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

4.3.2019. u 16:47

Zagreb, 080317. Trg zrtava fasizma.
Feministicki kolektiv fAKTIV organizirao je Nocni mars 8. mart, prosvjedni mars koji se odrzava drugu godinu za redom. Ovogodisnja tema marsa je borba za ugrozena seksualna i reproduktivna prava zena, posebno pravo na pobacaj. Na fotografiji: povorka od Trga zrtava fasizma ide prema Zrinjevcu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Noćni marš u Zagrebu na Dan žena 2017. godine

Hrvatska se, kada su u pitanju (ne)jednakost žena na tržištu rada te zakonska regulativa koja istu treba osigurati, našla na visokom 20. mjestu od ukupno analiziranih 187 država svijeta. Pokazuje tako novo istraživanje Svjetske banke pod nazivom „Žene, posao i zakon 2019.”.

Od maksimalnih sto bodova Lijepa naša ostvarila je 94,38 i time podijelila mjesto s Češkom, Italijom, Nizozemskom, Norveškom, Paragvajem i Slovačkom koje imaju jednak broj bodova. Maksimalni broj bodova pripao nam je, između ostalog, kada su u pitanju jednako pravo na kretanje, pokretanje posla te primanje plaće, dok smo najlošiji rezultat od 75 bodova zabilježili u kategoriji zakonom zajamčene jednakosti spolova u visini mirovine.

Ohrabruje podatak da se svjetski prosjek popeo sa 70 na 75 bodova te da je 39 zemalja ostvarilo rezultat iznad 90 bodova. Ipak, samo je šest zemalja na svijetu u potpunosti ostvarilo rodnu ravnopravnost, kada je u pitanju radno zakonodavstvo. Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Luksemburg i Švedska ostvarile su, naime, maksimalnih 100 bodova.

Kada je u pitanju naša regija, ispred Hrvatske je samo Srbija s ostvarenih 96,88 bodova, dok je Slovenija koja među državama bivše Jugoslavije obično prednjači zauzela 38. mjesto s 90,63 bodova. Najlošiji rezultat, od svega 50 bodova, Slovenci su, baš kao i Hrvati, ostvarili u kategoriji zakonom zajamčene jednakosti spolova u visini mirovine. Bosna i Hercegovina te Sjeverna Makedonija podijelile su 46. mjesto s ostvarenih 88,13 bodova.

Ipak, kako piše britanski Guardian, iako rezultati ukazuju na opći napredak, put do potpune ravnopravnosti u praksi još je dugačak. Naime, osiguravanje zakonskog okvira, iako važan, nije i dovoljan korak da bi se promjene osjetile u stvarnom životu. Ostvariti 100 bodova ne znači nužno i 100 % jednakosti muškaraca i žena. Jedan od najboljih primjera za to je nejednakost plaća za obavljanje sličnog posla između muškaraca i žena. Primjerice, iako je Švedska jedna od samo šest zemalja koje su ostvarile maksimalni broj bodova prema analizi Svjetske banke, čak i u toj zemlji žene zarađuju pet posto manje od svojih muških kolega.