Bikini statistika

Samo 13 posto poslodavaca u Hrvatskoj prošle je godine dalo posao osobama s invaliditetom

Čini se da je za dvije trećine poslodavaca plaćanje kazne prihvatljivija opcija nego zapošljavanje osoba s invaliditetom
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Samo 13 posto poslodavaca, odnosno jedan od njih osam, prošle je godine ispunio svoju zakonsku obvezu i zaposlio određeni broj osoba s invaliditetom, pokazalo je godišnje izvješće o radu Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom za 2018. Sukladno zakonu, svaki poslodavac sa 20 ili više zaposlenika obveznik je tzv. kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom: najmanje tri posto ukupnog broja zaposlenika kod tih poslodavaca trebaju činiti osobe s invaliditetom, zaposlene na primjerenom radnom mjestu u primjerenim radnim uvjetima.

Takvih je poslodavaca lani, prema podacima Zavoda, u Hrvatskoj bilo 9435: 2670 u javnom sektoru, 6659 u privatnom sektoru, 106 među organizacijama civilnog društva te 364 nova poslodavca kojima još nije istekao propisani rok od 24 mjeseca tijekom kojih se moraju uskladiti sa zakonom.

Od ukupno 9435 obveznika samo njih 1266, odnosno 13,41 posto, potpuno je ispunilo svoju obvezu, njih još 14,42 posto obvezu je ispunilo djelomično, a njih 6179, odnosno 65,5 posto, nije zaposlilo ni jednu osobu s invaliditetom.

Budući da zakon propisuje kazne, odnosno obvezne naknade što ih poslodavci koji ne ispunjavaju kvotno zapošljavanje moraju uplatiti u državni proračun, čini se da je za dvije trećine poslodavaca plaćanje kazne prihvatljivija opcija nego zapošljavanje osoba s invaliditetom. Iz toga se mogu izvući dva zaključka: ili je propisana novčana kazna preniska, pa se poslodavci i ne trude ispuniti obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom, ili su za preveliki broj njih “primjereno radno mjesto i primjereni radni uvjeti” koje moraju pripremiti za osobe s invaliditetom prestrogo propisani.

Prema zakonskim odredbama, svaki obveznik kvotnog zapošljavanja koji nije zaposlio potreban broj osoba s invaliditetom dužan je svaki mjesec u proračun uplatiti 30 posto minimalne plaće za svaku osobu s invaliditetom koju je morao, a nije zaposlio. Konkretno, tijekom 2018. godinu naknada je iznosila 1031,94 kune po osobi. Za većeg poslodavca koji zapošljava 100 osoba, te je dužan osigurati da najmanje tri osobe budu s invaliditetom, kazna, dakle, iznosi nešto manje od 3100 kuna mjesečno, što nije drakonski za većinu poslodavaca te veličine. Ukupno se u proračun od naplaćenih kazni po ovom pitanju lani slilo nešto više od 216 milijuna kuna.

9435 poslodavaca u Hrvatskoj obveznici su tzv. kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom (zapošljavaju više od 20 radnika te 3 posto zaposlenih trebaju činiti osobe s invaliditetom)

13,41% poslodavaca-obveznika zaposlilo je propisan broj osoba s invaliditetom

1031,94 kune iznosi “kazna” poslodavcima za svaku osobu s invaliditetom koju su trebali, a nisu zaposlili

216 milijuna kuna uplatili su lani u proračun poslodavci zbog nezapošljavanja osoba s invaliditetom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:18