Nisu se slagali

Ruski Sberbank stao uz Peruška, svi su glasali za smjenu Irene Weber izuzev jednog člana

'Pprestali su dobro surađivati i dioničari nisu željeli da se to odrazi na rad kompanije', kazao je dobro upućeni izvor
Irena Weber i Fabris Peruško
 Darko Tomaš / CROPIX

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Fortenova grupe donesena je odluka o opozivu Irene Weber s mjesta izvršne direktorice te ona prestaje obnašati tu funkciju, šturo su priopćili iz Fortenova grupe, a uslijedila je kurtoazna zahvala izvršnog direktora Grupe Fabrisa Peruška.

Važna uloga

“Zahvaljujem gospođi Weber na iznimnom doprinosu koji je dala postizanju nagodbe vjerovnika Agrokora i formiranju Fortenova grupe, kao zamjenica izvanrednog povjerenika i kao izvršna direktorica u novoj kompaniji. Gospođa Weber je podnijela velik dio tereta izuzetno teškog procesa zaključenja postupka izvanredne uprave u Agrokoru te je znatno doprinijela njegovu uspjehu. Također, odigrala je važnu ulogu u ustroju i organizaciji Fortenova grupe. Na tome joj u svoje osobno ime, kao i uime svih ključnih dionika, iskreno zahvaljujem, a u ime Upravnog odbora želim joj puno uspjeha u daljnjem radu”, naveo je Peruško.

Ipak, iza tih korporativnih fraza stoji, kako se može neslužbeno doznati, nekoliko mjeseci velikih nesuglasica između ova dva poznata lica Agrokora i Fortenove. Navodno se Peruško i Irena Weber nisu slagali oko razvojnih planova za maloprodaju, posebno za Konzum, pa će biti zanimljivo hoće li Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, još dugo ostati na svojoj funkciji nakon ove smjene. Prema neslužbenim informacijama, prvih dvoje ljudi kompanije nije se slagalo ni kad je riječ o odnosu Fortenova grupe prema dobavljačima te ulozi domaće industrije u njezinu lancu. Prema informacijama iz drugih izvora, pak, Peruško i Weber razišli su se na strateškim i operativnim planovima za daljnje restrukturiranje Fortenove, a u trenutnoj konstelaciji vlasničkih odnosa, u kojima dominira ruski Sberbank, Upravni odbor stao je uz Peruška. Navodno je jedan član Upravnog odbora bio suzdržan, dok su svi ostali glasali za smjenu Irene Weber.

Rad kompanije

- Oni nisu funkcionirali kao tim prilično dugo. Jednako kao što su pozitivno ‘kliknuli’ na početku procesa i uspješno priveli kraju proces vjerovničke nagodbe, tako su kasnije, u sljedećoj fazi restrukturiranja, prestali dobro surađivati i dioničari nisu željeli da se to odrazi na rad kompanije - rekao nam je jedan od izvora upućen u trenutnu situaciju u Fortenova grupi.

Irena Weber bila je zamjenica izvršnog direktora i operativna direktorica, a prema svemu sudeći, Peruško više neće imati zamjenika ili zamjenicu. U Upravi Fortenove još je upražnjeno mjesto direktora za prehranu, uz postojeće izvršne direktore za maloprodaju i poljoprivredu. Vladi smo poslali upit hoće li Irenu Weber ostaviti na mjestu zamjenice izvanrednog povjerenika Agrokora jer još nema informacije da je Weber dala ostavku na mjesto, ali iz Banskih dvora nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:11