Krah kulinarske zvijezde

Recept Golog kuhara za propast kulinarskog carstva: Što je uzrokovalo pad Jamiea Olivera?

Posljednja dva desetljeća Jamie Oliver bio je jedan od najpoznatijih televizijskih kuhara na svijetu
Jamie Oliver
 Getty Images

Posljednja dva desetljeća Jamie Oliver bio je jedan od najpoznatijih televizijskih kuhara na svijetu, a do te je titule došao svojom emisijom Goli kuhar. No, proteklih se nekoliko godina nalazi u ozbiljnim financijskim problemima, što je kulminiralo jučerašnjim zatvaranjem čak 25 restorana diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Grupacija Jamie Oliver Restaurant, kako piše britanski The Guardian, jučer je podnijela zahtjev za stečaj, a više od 1000 ljudi ostalo je bez svog radnog mjesta. Međunarodna franšiza Jamiea Olivera, odnosno njegovih 61 restorana diljem svijeta, nastavit će poslovati, a na životu su se održala i tri restorana na londonskoj zračnoj luci Gatwick, iako se ne zna na koliko dugo. Ako dođe i do njihovog zatvaranja, bez posla će ostati još 300 ljudi, što zapravo i ne bi iznenadilo budući da je Oliver trenutno u minusu od 71,5 milijuna funti.

Problemi Jamiea Olivera zapravo i nisu neka novost. Broj njegovih restorana unutar lanca, naime, u posljednje se dvije godine srozao za čak 17, a Oliver je svojedobno za to krivio rast cijena najma i rada te “goste koji su krali stvari iz toaleta i ubruse, a osoblje namirnice i boce vina”.

LONDON, ENGLAND - MAY 16:  Jamie Oliver broadcasts a live cooking class from City Hall  to school children across the globe as part of the third annual Food Revolution Day on May 16, 2014 in London, England.  (Photo by Tristan Fewings/Getty Images)
Tristan Fewings / Getty Images
Jamie Oliver

Brexit je kriv za sve

Rast cijena najma, doduše, i dalje se navodi kao jedan od uzroka propasti ovog 11 godina starog kulinarskog carstva, no ne kao i jedini. Preciznije, kompaniju je još prije dvije godine potresao referendum o Brexitu i tadašnji pad funte (koja se još uvijek nije oporavila) zbog čega je poskupio uvoz namirnica, a Oliverova tvrtka gotovo bankrotirala. Na životu se održala, navodi Fortune, samo zbog dobre volje vjerovnika. Jamie Oliver je tada morao uložiti 12,7 milijuna funti vlastitog novca te je uspio dobiti kredit od dodatnih 37 milijuna funti.

Goli kuhar je financijske probleme obznanio prošle godine kada je, u pokušaja spašavanja vlastitog poslovanja, zatvorio 12 britanskih restorana od tada 37 preostalih, čime je i njegovih 450 zaposlenika ostalo bez posla. U medije je tada procurila informacija da je osoblju ostao dužan ukupno 2,5 milijuna eura, a bankama čak 80 milijuna eura.

Previsoke cijene

Kao krivac poslovnog kraha kulinarske zvijezde spominje se i prekapacitiranost restoranima diljem UK-a, pri čemu dominiraju lanci talijanskih restorana i burger barova. Od 25 jučer zatvorenih Oliverovih restorana njih 23 bila su upravo talijanski, a u protekle dvije godine većina je lanaca talijanskih restorana ušla u stečaj ili provodi restrukturaciju. Prema podacima The Guardiana, u UK-u je lani zatvarano oko šest restorana mjesečno.

Situaciju nikako ne čini boljom ni činjenica da je dogovor o Brexitu odgođen pa je povjerenje potrošača uvelike poljuljano što je, logično, utjecalo na potrošnju Britanaca koji sve manje jedu van svojih domova.

, Image: 208842237, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Ilustracija: jedan od restorana Jamiea Olivera

- Ekonomska i politička nesigurnost narušila je povjerenje Britanaca pa je odlazak u restorane postao luksuz. Ako već jedu vani, ljudi su se okrenuli jeftinijoj prehrani ili jednostavno ostaju doma - objasnio je Simon Quirk, stručnjak koji se bavi potrošačkim navikama ljudi.

S druge pak strane, gastrokritičari vjeruju da su recept za propast Jamiea Olivera bila preskupa osrednja jela. Oliver je navodno koristio svoj brend kao razlog za visoke cijene, a kvaliteta ponude bila je daleko ispod troška u koji su posjetitelji ušli hraneći se u njegovim restoranima.

Ništa od dostave

Dodatno, neki stručnjaci razloge za pad posjećenosti restorana Golog kuhara nalaze u nefleksibilnom poslovanju restorana.

- Suočeni s visokim najamninama, rastom cijene hrane te povećanim brojem konkurencije, restorani moraju mijenjati fokus i prilagoditi se tržištu - smatra Simon Mydlowski, partner u odvjetničkom uredu Gordons, misleći pritom na trend dostave hrane koji u posljednje vrijeme vlada ne samo u UK-u, već i u Lijepoj našoj. Dok se kod nas po ulicama mogu vidjeti biciklisti Wolta i Glovo-a, neke od većih kompanija koje se bave dostavom hrane u UK-u su Uber Eats i Deliveroo, a Jamie Oliver nikako nije htio biti dio njihove priče, kao niti jedne druge koja se time bavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:25