Portret menadžera

Prvi čovjek Fortenove: Prava utrka s vremenom za Fabrisa Peruška tek sad počinje

Nakon što je Fortenova grupa izašla iz stečajnog postupka, Peruško je uspio ispregovarati refinanciranje roll-up kredita POSTIGAO JE VELIKE STVARI, ALI PRAVA UTRKA S VREMENO ZA FABRISA PERUŠKA TEK POČINJE Stabilizirao je posrnuli koncern, prihodi i dobit su veći od lanjskih, no još ne može odahnuti: 'Tek sad dolaze na start prave utrke!'
Fabris Peruško
 Srđan Vrančić / Hanza Media
Što je postigao?

Nakon što je Fortenova grupa izašla iz stečajnog postupka, uspio je ispregovarati refinanciranje roll-up kredita, čime bi trebala nastupiti financijska stabilnost i nova faza u poslovanju bivšeg Todorićeva carstva. Grupa koju vodi Fabris Peruško sada će izdati četverogodišnju obveznicu u iznosu do 1,2 milijarde eura uz kamatu od 7,3 posto, plus EURIBOR uz donju granicu od jedan posto. To znači da je osnovna kamata sada 8,3 posto, ali je moguće da se ona snizi bude li povećana profitabilnost grupe. Financiranje predvodi tvrtka HPS Investment Partners, a trebalo bi biti zaključeno do kraja kolovoza.

Zašto je to važno?

Korporativna obveznica bit će mnogo povoljnija od roll-up kredita, a neke procjene kažu da bi se ušteda na godišnjoj razini mogla kretati oko 30 milijuna eura. Kamata je i dalje vrtoglava, ali visokozadužena i uzdrmana Fortenova grupa još očito nije dobila povjerenje tržišta koje bi opravdalo bolje uvjete. Peruško kaže da su im praktički nedostupni klasični bankarski krediti. Iako skupo, ovo refinanciranje duga je važno jer postavlja teren za nužno sređivanje kompanije: povećanje profitabilnosti, prodaju non-core imovine i optimiziranje radnog kapitala. Trenutačno je omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja nešto veći od šest puta.

Kako posluje?

Prihodi Fortenova grupe za prvih šest mjeseci ove godine su 1,53 milijarde eura ili 11,3 milijarde kuna, odnosno premašili su lanjski prihod za više od dva posto. Operativna dobit ključnih kompanija Fortenova grupe veća je od 101 milijuna eura odnosno 750 milijuna kuna, što je za pet posto više od dobiti iz operativnog poslovanja u prvom polugodištu 2018. godine.

Što će učiniti u budućnosti?

Unatoč nekim procjenama da je sadašnja razina dobiti preniska da bi dioničarima omogućila dobru izlaznu strategiju (Sberbank, VTB, imatelji obveznica, domaće banke i dobavljači), Peruško je samouvjeren. U javnim nastupima najavljuje da će za tri godine kompanija biti manje rizična potencijalnim kreditorima te će joj postati dostupno financiranje po bitno manjoj kamati. Sada su prihodi i dobit iz operativnog poslovanja iznad plana, a očekuju da će zaključiti godinu na bitno boljoj razini nego lani. U proizvodnom smislu su glavni pokretači Ledo i Jamnica. Peruško i ekipa iz Fortenova grupe će nakon ove runde refinanciranja zapravo tek doći na start prave utrke.

Tekst je u cijelosti preuzet iz novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:34